Testele Veneris depisteaza rapid cele mai frecvente infectii genitale

DESPRE Sifilis

Desi originea exacta a sifilisului nu este cunoscuta, varianta acceptata afirma ca sifilisul a fost adus in Europa de catre membrii echipajului lui Cristofor Columb, reveniti in urma unei expeditii din America.

Treponema pallidum, subspecia pallidum sau Sifilisul este o bacterie de forma spiralata, Gram-negativa, extrem de mobila. Sifilisul este o infectie care se transmite prin contact sexual neprotejat, fie vaginal, oral sau anal, de la mama la fat sau prin transfuzii de sange. Fiind transmisa sexual, sifilisul este catalogat ca boala cu transmitere sexuala.

Boala are 4 patru stadii, primar, secundar , latent si tardiv iar primele simptome se declanseaza ca rani nedureroase prezente in special in zona genitala.

Simptome si Stadiile Sifilisului

Sifilisul primar

Sifilisul primar se transmite de obicei prin contact sexual direct. Perioada de incubatie a infectiei, perioada de timp de la infectare pana la aparitia primelor simptome, este cuprinsa intre 3 si 90 de zile, iar perioada medie este de 21 de zile.

Primele manifestarii ale boli sunt de obicei ulceratii nedureroase, fara mancarimi, cu diametru in 3 si 30 de milimetri. Leziunile pot avea orice forma ajungand in final la stadiul de eroziune sau ulcer. Aparitia acest leziuni apar in general in zona cervixului, la femei, si in zona penisului la barbatii heterosexuali.

Sifilisul secundar

Leziunile superficiale a pielii, caracterizate printr-o mica ridicatura rosiatica sau neagra, dura si noduli rosiatici ce acopera cea mai mare parte a corpului, sunt caracteristici ale sifilisului secundar.

Manifestatiile Sifilisului secundar apare la circa 4-10 saptamani dupa infectia primara. Desi este cunoscut pentru simptomanica diferita, cele mai comune implica manifestari la nivelul pielii, ale membranele mucoase si ale gamglionilor limfatici. Pot aparea iritatii de culoare roz-rosiatica pe trunchi si extremitati, inclusiv palme si talpi.

Printre alte simptome ale sifilisului secundar se numara si febra, dureri in gat, indispozitie, pierdere in greutate, caderea parului si dureri anormale de cap.

Sifilisul latent

Stadiul latent (ascuns) al sifilisului debuteaza odata cu disparitia simptomelor primare si secundare. In absenta tratamentului, persoana infectata va continua sa prezinte sifilis chiar daca nu prezinta simptome. Stadiul latent al sifilisului poate apare chiar si dupa 10-20 ani de la dobandirea infectiei si poate dura ani de zile. In stadiile avansate, sifilisul distruge organele interne: creierul, nervii, ochii, inima, vasele de sange, ficatul, oasele si articulatiile.

Sifilisul tertiar

Sifilisul tertiar se manifesta la circa 3-15 ani dupa infectia initiala si poate avea trei forme diferite: sifilis gomatos, neurosifilis tardiv si sifilis cardiovascular. In acest stadiu boala nu mai este infectioasa.

Sifilisul gomatos se manifesta la 1-46 ani dupa infectia initiala, cu o medie de 15 ani. Aceasta etapa este caracterizata prin formarea unor gome ce arata ca niste umflaturi moi, cu aspect de tumoare. Acestea afecteaza de obicei pielea, oasele si ficatul, dar pot aparea oriunde.

Neurosifilisul este o infectie ce afecteaza sistemul nervos central. Acesta poate aparea devreme, fie asimptomatic, fie sub forma de meningitasifilitica sau tarziu sub forma sifilisului meningovascular, pareza generala sau tabes dorsalis asociat cu probleme de echilibru si dureri strapungatoare in extremitati. Printre simptomele sifilisului meningovascular se numara apatia, atacurile de apoplexie si pareza generala cu dementa si tabes dorsalis.

Sifilisul cardiovascular apare de obicei la 10-30 ani dupa infectarea initiala. Cea mai des intalnita complicatie este aortita sifilitica ce poate duce la anevrism.

Sifilisul congenital

Infectia sifilitica poate fi transmisa de la mama la fat. De aceea se recomanda testarea ambilor parteneri pentru infectii cu transmitere sexuala, din cauza consecintelor severe asupra nou nascutului, inainte de conceptie, pentru a elimina riscurile unei transmiteri.

Virusul sifilitic patrunde in sistemul sanguin al fatului prin intermediul placentel, determinand astfel infectia nou-nascutului sau chiar moartea fatului.

Simptomele sifilisului congenital:

 • scurgeri de secretii din cavitatea nazala, apoasa ;
 • eruptie contagioasa, ce apare frecvent la nivelul palmelor;
 • anemie;
 • cresterea in volum a ficatului si splinei ;
 • cresterea in volum a ganglionilor limfatici ;
 • retard in crestere si dezvoltare;

Manifestarile sifilisului la nou nascut

Pot exista cazuri de copii nascuti cu sifilis care nu prezinta niciun simptom al infectiei, altii pot prezenta eruptii cutanate sau leziuni genitale si orale.

Printre bolile care pot aparea in primele luni de viata a copilului sunt pneumonia, anemia, icterul precum si multe alte complictii in timpul primelor luni de viata. Daca bebelusul nascut cu sifilis este tratat imediat dupa nastere, simptomele ar trebui sa dispara.

Transmitere si cauze

Sifilisul este o infectie cu transmitere sexuala, de la un partener infectat, la altul, atat prin contact vaginal, anal sau oral sau prin transfuzii de sange infectat. De asemenea, infectia se poate transmite de la mama la fat in timpul nasterii, de aceea se recomanda testerea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala inainte de a ramane insarcinata. Desi de foarte multe ori nu prezinta simptome, infectia poate fi prezenta in organism si este transmisa partenerilor pana cand va fi tratata.

Factorii de risc:

 • contact sexual, vaginal, oral sau anal, neprotejat prin prezervativ;
 • parteneri sexuali mulipli;
 • transfuzii cu sange infectat;
 • prostitutia;
 • inceperea vietii sexuale inaintea varstei de 16-17 ani, cand informatiile despre sanatatea sexuala sunt deseori uitate, fiind inlocuite cu nevoi hormonale;

Medici recomandati pentru controlul de specialitate si recomandarea medicatie:

 • medicii de familie;
 • medicii urologi;
 • medicii ginecologi;
 • medicii dermatologi;

Diagnosticul si tratamentul infectiilor cu transmitere nu sunt costisitoare comparativ cu neplacerile create de acestea. Jena de a merge la medicul de familie determina majoritatea pacientilor sa apeleze la cabinetele private ale medicilor specialisti unde se simt mai confortabil si anonimi.

O metoda simpla de diagnosticare sunt Testele Veneris – unica gama completa din Romania de teste rapide petru depistarea infectiilor cu transmitere sexula. Se pot face in intimitatea caminului, rezultatul il afli in cateva minute si pot fi folosite de ambii parteneri (sunt unisex).

Tratament

Sifilisul este o boala care poate provoca complicatii grave daca nu este trata la timp. Tratamentul cu antibiotice este eficient in majoritatea stadiilor, desi nu este eficient in cazul complicatiilor aparute, insa detaliile si forma de tratament trebuie prescrisa de medicul specialist.

In urma efectuarii tratamentului trebuie facute teste periodice pentru a confirma succesul acestuia si indepartearea eficienta a infectiei. Partenerii sexuali a persoane infectate, trebuie testati si tratati la randul lor, daca se contata necesar acest lucru.

comanda-onlinefarmacii-btn


Cosul este gol