Do’s and don’ts înainte de sex
9 august 20169 statistici surprinzătoare despre sex
21 septembrie 2016Educația sexuală în România (și tot ce ține de BTS) rămâne un subiect tabu, indiferent de cât de optimist am privi acest aspect. Tot mai mulți tineri încearcă însă să remedieze acest aspect nefericit; și să umple golurile lăsate de lipsa unei educații sexuale timpurii cu informațiile pe care le găsesc cu ușurință în mediul online. Un trend îmbucurător, dar destul de timid, în condițiile în care cei mai mulți tineri fie ocolesc în totalitate subiectul bolilor cu transmitere sexuală, fie încep să caute informații despre infecții intime abia atunci când se confruntă cu o afecțiune de această natură.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care un adolescent trebuie să le cunoască despre BTS?
Cum pot contracta infecții intime?
Infecțiile de natură sexuală, așa cum le spune și numele, sunt transmise de la o persoană infectată la una sănătoasă prin act sexual; vaginal, oral și anal. Nefolosirea prezervativului, sau folosirea lui sporadică și inconsistentă cresc șansele apariției unei afecțiuni de natură sexuală.
Cum pot ști dacă partenerul meu suferă de o BTS?
Există în conștiința comună perspectiva greșită conform căreia îți poți da seama că partenerul tău nu suferă de nicio boală sexuală prin simplul fapt că are o igienă intimă ireproșabilă și pentru că îi cunoști trecutul sexual.
Nimic mai fals!
Foarte multe infecții intime sunt asimptomatice; așadar partenerul tău poate fi purtătorul unei afecțiuni de natură genitală, fără ca el/ea să fie conștient/ă de acest lucru.
Singura metodă absolut sigură și cu rezultate relevante, prin care într-adevăr puteți afla dacă unul dintre voi se confruntă cu o infecție de natură sexuală, este testarea pentru infecții intime.
Află mai multe despre cum te poți testa AICI.
Trebuie să merg însoțit de un părinte la medic?
Confidențialitatea cântărește greu în decizia unui adolescent de a se prezenta la cabinetul medical. Trebuie să știi că, în România, tinerii de peste 16 ani pot apela la un consult de specialitate în cadrul unui cabinet de planning familial fără a avea nevoie de trimitere de la medicul de familie și fără a fi însoțiți de un părinte.
Pentru ce boli ar trebui să mă testez?
Printre cele mai frecvente afecțiuni în rândul tinerilor se numără chlamydia, gonoreea, tricomoniaza, candidoza, vaginita bacteriană și infecția urinară. Pentru aceste infecții intime se recomandă testarea frecventă, la câteva luni, mai ales dacă ești activ/a sexual.
De asemenea, este important să te testezi cel puțin o dată pentru HIV și pentru sifilis, chiar dacă aceste infecții nu fac parte din categoria bolilor frecvente la adolescenți.
În final, este foarte important să te testezi dacă partenerul sau partenera ta s-a confruntat sau se confruntă în prezent cu o afecțiune intimă.
Cum se fac testele pentru infecții intime?
Testele de sânge sunt necesare în cazul testării pentru HIV și pentru sifilis. Pentru depistarea chlamydiei și gonoreei trebuie făcute teste de laborator; iar pentru trichomoniaza, candidoza, vaginita bacteriană sau pentru infecțiile urinare te poți testa singur/a, acasă, în doar câteva minute, cu ajutorul testelor ce se folosesc asemănător cu testele de sarcină, indicând rezultatul prin testarea urinei.
Cum se tratează BTS-urile?
Există mai multe scheme de tratament pentru infecțiile genitale, dar majoritatea se tratează cu antibiotice.
Schema de tratament potrivită ție va fi stabilită de medicul specialist. Nu se recomandă tratamentul „după ureche” și nici nu se recomandă să apelezi la un medicament care știi că a dat rezultate în cazul unui prieten/ unei prietene; fără a consulta un medic și fără a urma indicațiile unui specialist.
Pot preveni BTS-urile?
Din fericire, răspunsul este pozitiv. Bineînțeles, cea mai sigură metodă este abstinența. De asemenea, prezervativul este foarte eficient în prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală; precum chlamydia, gonoreea, trichomoniaza, HIV și hepatita B. Desigur, este important să folosești prezervativul corect și în mod constant.
Pentru cei care se regăsesc în categoria relațiilor monogame de lungă durată, riscul apariției unei boli intime scade considerabil. Cu toate acestea, așa cum am menționat, anumite afecțiuni nu prezintă simptome vizibile; astfel că nici tu, nici partenerul tău nu puteți fi în totalitate siguri că nu vă confruntați cu o afecțiune intimă până nu vă testați în acest sens.
Dacă partenerul tău a fost diagnosticat cu o afecțiune, este necesar să faci și tu un test; și să apelați la sfatul medicului cu privire la timpul pe care trebuie să-l alocați infecției să se vindece; dacă mențineți contacte sexuale chiar și în timpul tratamentului, este posibil să transmiteți infecția de la unul la celălalt, ceea ce reprezintă, în fapt, un aspect nedorit.
Vaccinurile reprezintă o altă soluție împotriva BTS-urilor, dar doar în cazul hepatitei B și HPV-ului.
HPV (human papilloma virus) este o afecțiune ce adeseori este asociată cancerului de col uterin și cancerului cervical. Fetelor și femeilor li se recomandă în mod special vaccinarea împotriva HPV; tocmai pentru a înătura orice risc de a dezvolta această afecțiune.