Candida

Ce este Candida albicans?

Candida albicans este o ciupercă ce trăieşte aproape peste tot, chiar și în corpul nostru. Iar sistemul imunitar nu ţine mereu sub control dezvoltarea excesivă a acesteia.

Infecţia cu Candida albicans este cunoscută şi sub denumirea de candidoză, candidoză vulvo-vaginală, vaginită candidozică sau infecţie vaginală.

Cum apare această infecţie?

Cea mai frecventă situaţie în care te poţi infecta cu Candida albicans este când sistemul imunitar este slăbit. În perioada administrării unui tratament cu antibiotice, pentru o infecţie mai puternică, flora saprofită, cea care menţine echilibrul ciupercii în organism, este distrusă şi astfel este permisă dezvoltarea în exces a ciupercii, ceea ce duce la apariția infecției.
Alți factori care pot influența apariția afecțiunii:
– terapia costicosteroidă;
– sarcina si modificarea nivelurilor hormonale care vin odată cu ea;
– contraceptivele orale;
– tulburări ale sistemului imunitar;
– tulburări endocrine sau tiroidiene.

Cine este afectat de Candidoză?

Atât femeile, cât și bărbații. Femeile sunt cele mai afectate, 75% dintre ele dezvoltând o infecţie vaginală cu candidoză cel puţin o dată în viaţă*. Candidoza vulvovaginală este cauzată de o dezvoltare excesivă a ciupercii Candida albicans.

Care sunt simptomele?

Semnele infecţiilor vaginale sunt asemănătoare, iar cea mai bună variantă pentru a face diferenţa între aceste patologii este testarea urinei sau a secreţiilor vaginale. Cea mai frecventă infecţie cu Candida albicans este vaginală. Această ciupercă poate fi întâlnită şi în cavitatea bucală, în faldurile pielii şi în zona scutecului la sugari.

De multe ori, disconfortul creat de candidoza este subtil, poate chiar asimptomatic, de aceea trebuie acordată o atenţie sporită oricăror modificări manifestate în zona genitală. Vaginitele, netratate la timp, pot provoca răni pe colul uterin, sarcini premature precum şi alte complicaţii.

Cum previi infecţia?

E bine să folosești haine lejere confecționate din materiale naturale, să eviți hainele foarte mulate, iar băile să nu le faci cu apă fierbinte.

Cum afli dacă ai candidoză?

Diagnosticarea bolilor cu transmitere sexuală era făcută până acum exclusiv în laborator, în urma prelevării de secreţii. O varianta mult mai simplă pentru tine este Testul rapid pentru candidoză Veneris.

Cum funcţionează testul?

Simplu, prin testarea unei mostre de urină, în intimitatea căminului tău. În doar câteva minute afli un rezultat clar, cu o precizie de peste 98,7%.

Care este tratamentul?

În cazul femeilor, care sunt cele mai afectate, se tratează de obicei prin administrarea pe cale intravaginala a tratamentului medicamentos, reprezentat sub forma unor ovule. Mai pot fi folosite creme sau medicamente antimicotice administrate oral (pastile).

În cazul bărbaților, candidoza este cunoscută sub denumirea populară de balanită. Tratamentul se administrareaza oral sau sub formă de crema şi se aplică în zona genitală.

Pentru că boala este transmisibilă sexual, ambii parteneri trebuie să facă tratamentul.

* Sursa: Department of Health and Human Services, Office on Women’s Health

Simptomele la femei sunt:

– durere şi/sau disconfort în timpul actului sexual;
– modificarea secrețiilor vaginale. Acestea devin mai abundente, de o culoare gălbuie, cu aspect branzos şi de o consistență crescută;
– roşeaţă;
– inflamatia zonei genitale externe;
– usturime la urinare;
– senzaţie de arsură şi mâncărime în zona vaginului.

Manifestările la bărbaţi sunt:

– disconfort la urinare și în timpul actului sexual;
– inflamație;
– senzație de arsura și mâncărime;
– scurgeri cu miros specific;
– zona afectată capătă o culoare roșiatică;
– pe penis pot apărea mici leziuni albicioase sau roșii.