Boli cu transmitere sexuală care pot afecta fertilitatea
15 octombrie 2018Ce trebuie să fac dacă am Candida albicans?
11 decembrie 2020S-a întâmplat să faci sex neprotejat după o petrecere cu mult alcool? E cazul să faci un test pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS). Chiar dacă îți spui că ție nu ți se poate întâmpla, orice partidă de sex cu un partener nou în care nu te-ai protejat reprezintă un risc foarte mare pentru contractarea BTS; și nimeni nu poate fi exclus. Pentru ca rezultatul testului să fie cât mai aproape de realitate, este necesar să cunoști perioada de incubație a unei boli cu transmitere sexuală; astfel încât să știi care este momentul în care testarea poate fi efectuată.
Ce este perioada de incubație a unei boli cu transmitere sexuală?
Momentul în care poți face un test pentru BTS variază de la un tip de infecție la altul, datorită perioadei diferite de incubație; dar și reactivității individuale. Fiecare infecție necesită un timp variabil pentru ca agentul patogen să se multiplice și să poată fi identificat prin testare. Mai jos, găsești un ghid al perioadelor de incubație al celor mai frecvente boli cu transmitere sexuală, așa cum au fost ele stabilite de către specialiști:
Chlamydia
Perioada de incubație: 24 ore – 5 zile. Ca să fii sigur că obții un rezultat corect, efectuează testul pentru Chlamydia la 5 zile după contactul sexual neprotejat.
Testarea se reface la 2 săptămâni după încheierea tratamentului; pentru a ne asigura că bacteria nu mai există în organism.
Gonoreea
Perioada de incubație: 2-6 zile. Ca să fii sigur că obții un rezultat corect, efectuează testul pentru Gonoree la 6 zile după contactul sexual neprotejat.
Testarea se reface la 2 săptămâni după încheierea tratamentului.
Sifilis
Perioada de incubație: 3-6 săptămâni. Dacă vrei să obții un rezultat corect, fă-ți un test pentru Sifilis după contactul sexual neprotejat.
O testare de control se va face la 3 luni după tratament.
Hepatita A (HAV)
Perioada de incubație: 2-7 săptămâni; în medie, virusul hepatitei A are o perioadă de incubație de 28 de zile.
Reluarea testării nu este necesară, deoarece este vorba de un virus, iar acesta rămâne în organismul uman pe durata întregii vieți.
Hepatita B (HBV)
Perioada de incubație: 6 săptămâni.
În anumite cazuri, virusul hepatitei B poate fi detectat și la 3 săptămâni de la expunere, dar, pentru acuratețea rezultatelor, este recomandabil să se facă testarea la 6 săptămâni.
Ca și în cazul hepatitei A, testarea de control nu este necesară.
Hepatita C (HCV)
Perioada de incubație: 4-6 săptămâni.
Dacă primul rezultat este negativ, se va reface testul la intervale regulate, mai ales pentru cei care au frecvente contacte sexuale neprotejate, inclusiv oral.
Herpes genital (Herpes simplex II)
Perioada de incubație: 4-6 săptămâni.
Chiar dacă primul rezultat este negativ, este recomandabilă refacerea testului la 3 luni pentru a confirma rezultatul inițial.
HIV (test detectare anticorpi)
Perioada de incubație: 1-3 luni.
Retestarea nu este necesară, deoarece virusul rămâne în organism pentru toată viața. Tratamentul este obligatoriu în cazul unui test HIV pozitiv.
HIV (ARN, test cantitativ pentru detectare precoce)
Perioada de incubație: 9-11 zile.
Retestarea nu este necesară, deoarece virusul rămâne în organism pentru toată viața. Tratamentul este obligatoriu în cazul unui test HIV pozitiv.
Tricomonas – tricomoniaza (Trichomonas Vaginalis)
Perioada de incubație a agentului patogen este cuprinsă între 2 și 38 de zile. Testează-te pentru Tricomonioza cât mai frecvent.
Cât de repede apar simptomele BTS?
Sănătatea vieții tale sexuale depinde în mare măsură de cât de informat ești. Doar pentru că nu au apărut simptomele după perioada de incubație, nu înseamnă că boala nu s-a instalat; multe cazuri pot fi asimptomatice sau pot avea simptome nespecifice. Protejează-te, evită comportamentul riscant și testează-te pentru BTS de câte ori există un risc. Prevenția BTS este singura cale prin care numărul celor infectați poate să scadă; iar potențialul de transmitere a bolii să se reducă drastic.
La final, este esențial să reținem că, în timpul perioadei de incubație (intervalul de timp până la momentul apariției simptomelor), o persoană infectată poate transmite boala la fel de ușor ca în cazul în care aceasta se manifestă.