0

Cât de devreme se pot face testele pentru BTS după sex neprotejat?

By 26 noiembrie 2018 Afecțiuni

S-a întâmplat să faci sex neprotejat după o petrecere cu mult alcool? E cazul să faci un test pentru bolile cu transmitere sexuală (BTS). Chiar dacă îţi spui că ţie nu ţi se poate întâmpla, orice partidă de sex cu un partener nou în care nu te-ai protejat reprezintă un risc foarte mare pentru contractarea BTS; şi nimeni nu poate fi exclus. Pentru ca rezultatul testului să fie cât mai aproape de realitate, este necesar să cunoşti perioada de incubaţie a unei boli cu transmitere sexuală; astfel încât să știi care este momentul în care testarea poate fi efectuată.

simptome-bts

Ce este perioada de incubaţie a bolilor cu transmitere sexuală?

Momentul în care poţi face un test pentru BTS variază de la un tip de infecţie la altul, datorită perioadei diferite de incubaţie; dar şi reactivităţii individuale. Fiecare infecţie necesită un timp variabil pentru ca agentul patogen să se multiplice şi să poată fi identificat prin testare. Mai jos, găseşti un ghid al perioadelor de incubaţie al celor mai frecvente BTS, aşa cum au fost ele stabilite de către specialişti:

Chlamydia

Perioada de incubație: 24 ore – 5 zile. Ca să fii sigur că obții un rezultat corect, efectuează testul pentru Chlamydia la 5 zile după contactul sexual neprotejat.

Testarea se reface la 2 săptămâni după încheierea tratamentului; pentru a ne asigura că bacteria nu mai există în organism.

Gonoreea

Perioada de incubație: 2-6 zile. Ca să fii sigur că obții un rezultat corect, efectuează testul pentru Gonoree la 6 zile după contactul sexual neprotejat.

Testarea se reface la 2 săptămâni după încheierea tratamentului.

Sifilis

Perioada de incubație: 3-6 săptămâni. Dacă vrei să obții un rezultat corect, fă-ți un test pentru Sifilis după contactul sexual neprotejat.

O testare de control se va face la 3 luni după tratament.

Hepatita A (HAV)

Perioada de incubație: 2-7 săptămâni; în medie, virusul hepatitei A are o periodă de incubaţie de 28 de zile.

Reluarea testării nu este necesară, deoarece este vorba de un virus, iar acesta rămâne în organismul uman pe durata întregii vieţi.

Hepatita B (HBV)

Perioada de incubație: 6 săptămâni.

În anumite cazuri, virusul hepatitei B poate fi detectat şi la 3 săptămâni de la expunere, dar, pentru acurateţea rezultatelor, este recomandabil să se facă testarea la 6 săptămâni.

Ca şi în cazul hepatitei A, testarea de control nu este necesară.

Hepatita C (HCV)

Perioada de incubație: 4-6 săptămâni.

Dacă primul rezultat este negativ, se va reface testul la intervale regulate, mai ales pentru cei care au frecvente contacte sexuale neprotejate, inclusiv oral.

Herpes genital (Herpes simplex II)

Perioada de incubație: 4-6 săptămâni.

Chiar dacă primul rezultat este negativ, este recomandabilă refacerea testului la 3 luni pentru a confirma rezultatul iniţial.

HIV (test detectare anticorpi)

Perioada de incubație: 1-3 luni.

Retestarea nu este necesară, deoarece virusul rămâne în organism pentru toată viaţa. Tratamentul este obligatoriu în cazul unui test HIV pozitiv.

HIV (ARN, test cantitativ pentru detectare precoce)

Perioada de incubație: 9-11 zile.

Retestarea nu este necesară, deoarece virusul rămâne în organism pentru toată viaţa. Tratamentul este obligatoriu în cazul unui test HIV pozitiv.

Tricomonas – tricomoniaza (Trichomonas Vaginalis)

Perioada de incubație a agentului patogen este cuprinsă între 2 și 38 de zile. Testeză-te pentru Tricomoniază cât mai frecvent.

Cât de repede apar simptomele BTS?

Sănătatea vieţii tale sexuale depinde în mare măsură de cât de informat eşti. Doar pentru că nu au apărut simptomele după perioada de incubaţie, nu înseamnă că boala nu s-a instalat; multe cazuri pot fi asimptomatice sau pot avea simptome nespecifice. Protejează-te, evită comportamentul riscant şi testează-te pentru BTS de câte ori există un risc. Prevenţia BTS este singura cale prin care numărul celor infectaţi poate să scadă; iar potenţialul de transmitere a bolii să se reducă drastic.

La final, este esențial să reținem că, în timpul perioadei de incubație (intervalul de timp până la momentul apariției simptomelor), o persoană infectată poate transmite boala la fel de ușor ca în cazul în care aceasta se manifestă.

Leave a Reply

Nu sunt produse selectate.