Candidoza: simptome, testare, tratament
7 septembrie 2023Infecții urinare: simptome, testare, tratament
10 octombrie 2023Cuprins
Care sunt simptomele infecției cu Chlamydia?
Cine este afectat de Chlamydia?
Cum se poate preveni infecția cu Chlamydia?
Care este tratamentul pentru infecția cu Chlamydia?
Cum afli dacă ai Chlamydia (clamidioză)?
Cum funcționează testul rapid pentru Chlamydia?
Ce este Chlamydia?
Chlamydia trachomatis este o bacterie care provoacă boala numită clamidioză (chlamidioză). Deși este o infecție cu transmitere sexuală care poate determina complicații grave, în jur de 50% dintre bărbați și 75% dintre femei nu prezintă simptome. Netratată, infecția poate duce la diverse complicații, inclusiv probleme de fertilitate.
Cauze clamidioză
Chlamydia (clamidioza) este cauzată de bacteria Chlamydia trachomatis și se transmite prin raporturi sexuale neprotejate (vaginale, anale sau orale) cu o persoană infectată. Bacteria poate fi, de asemenea, transmisă și de la mamă la nou-născut în timpul nașterii.
Care sunt simptomele infecției cu Chlamydia?
În foarte multe cazuri, simptomele nu există. Perioada de incubație, adică timpul trecut din momentul infectării până la apariția primelor simptome, poate fi de ordinul zilelor până la câteva luni. În general, infecția generează simptome după 2-3 săptămâni de la infectare.
Simptome Chlamydia la femei:
– usturime;
– mâncărime;
– dureri la urinare;
– urină tulbure;
– secreții vaginale anormale;
– sângerări menstruale neregulate;
– dureri abdominale;
– febră și oboseală.
Simptome Chlamydia la bărbați:
– usturime în timpul urinării;
– urină tulbure;
– secreții apoase la nivelul penisului;
– disurie sau senzație neplăcută în timpul urinatului (adesea, acesta este primul simptom);
– cruste pe capul penisului.
Fiind o boală cu transmitere sexuală asimptomatică, Chlamydia poate fi purtată în organism perioade lungi de timp, fără să deranjeze. Chiar dacă vor apărea mici simptome suportabile, jena, lipsa informațiilor sau timpul, vor determina pacientul să treacă cu vederea ce simte. Dar complicațiile care apar ulterior pot fi severe, necesitând chiar o prezență la medicul de urgență.
Simptome și complicații severe ale Chlamydia la femei:
– durere severă, cu debut brusc, în zona inferioară a abdomenului;
– secreții vaginale anormale;
– durere în zona inferioară a abdomenului, asociată cu sângerări vaginale și febră;
– creșterea frecvenței urinărilor;
– durere și usturime la urinare.
Simptome și complicații severe ale Chlamidia la bărbați:
– secreții la nivelul penisului;
– febră;
– urinări dese;
– durere, umflare sau sensibilitate la nivelul scrotului;
– durere și usturime la urinare.
Cum se transmite Chlamydia?
Chlamydia (clamidioza) este o infecție cu transmitere sexuală, de la un partener infectat la altul, prin contact vaginal, anal sau oral. De asemenea, infecția se poate transmite de la mamă la făt în timpul nașterii, de aceea se recomandă testarea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală înainte de a rămâne însărcinată. Deși, de foarte multe ori nu prezintă simptome, infecția poate fi prezentă în organism și transmisă partenerilor.
Cine este afectat de Chlamydia?
Oricine este activ sexual poate contracta Chlamydia, însă persoanele cu un număr mai mare de parteneri sexuali sau cele care nu utilizează prezervative sunt în mod special la risc. De asemenea, persoanele cu vârste sub 30 de ani au cele mai mari rate de infecție.
Riscuri clamidioză
Dacă nu este tratată, Chlamydia poate cauza complicații serioase de sănătate, inclusiv infertilitate, artrită reactivă și boala inflamatorie pelvină la femei. La bărbați, poate cauza epididimită, o condiție dureroasă ce poate afecta testiculele.
Pentru că infecția se poate transmite și de la mamă la făt în timpul nașterii, este recomandată testarea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală înainte de a rămâne însărcinată. Fătul dobândește infecția la nivelul ochilor, rectului și gâtului. Între 30 și 40% dintre nou-născuții infectați dezvoltă complicații, cum ar fi conjunctivită sau pneumonie.
Cum se poate preveni infecția cu Chlamydia?
Prevenirea clamidiozei se realizează prin practicarea sexului protejat (utilizarea prezervativelor), comunicarea deschisă cu partenerul/partenera despre istoricul sexual și testarea regulată pentru boli cu transmitere sexuală.
Care este tratamentul pentru infecția cu Chlamydia?
Infecția cu Chlamydia poate fi vindecată prin administrarea de antibiotice. Este recomandată retestarea după 3 luni de la terminarea tratamentului pentru a vedea dacă infecția a fost eliminată complet. Este foarte importantă evitarea contactelor sexuale în timpul efectuării tratamentului și timp de 7-10 zile după finalizarea acestuia.
Fiind o boală cu transmitere sexuală, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, precum și, dacă este cazul, de partenerii din ultimele 60-90 de zile.
Cum afli daca ai Chlamydia (clamidioză)?
Testul rapid pentru Chlamydia , de la Veneris, este cea mai la îndemână soluție. Se folosește cu ușurință, în intimitatea casei, și oferă un diagnostic rapid și precis
Cum funcționează testul rapid pentru Chlamydia?
Afli rezultatul prin testarea unei mostre de secreții vaginale, în doar câteva minute, cu o specificitate de 98,3%.