Chlamydia

Ce este Chlamydia trachomatis?

Este o bacterie care provoacă boala numită chlamidioză. Deşi este o infecţie cu transmitere sexuală care poate determina complicaţii grave, în jur de 50% dintre bărbaţi şi 75% dintre femei nu prezintă simptome.

Cum se transmite această infecţie?

Chlamydia este o infecţie cu transmitere sexuală, de la un partener infectat la altul, prin contact vaginal, anal sau oral. De asemenea, infecţia se poate transmite de la mama la făt în timpul naşterii, de aceea se recomandă testarea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală înainte de a rămâne însărcinată. Deşi, de foarte multe ori nu prezintă simptome, infecţia poate fi prezentă în organism şi transmisă partenerilor, in lipsa unui tratament.

Cine este afectat de Chlamydia?

Chlamydia Trachomatis afectează în general populaţia tânăra, sub 30 de ani, indiferent de sex.

Care sunt simptomele?

În foarte multe cazuri, simptomele nu exista. Perioada de incubaţie, adică timpul trecut din momentul infectării şi apariţia primelor simptome, poate fi de ordinul zilelor până la câteva luni. În general, infecţia prezintă simptome după 2-3 săptămâni de la infectare.
Simptomele la femei pot fi:
– usturime;
– mâncărime;
– dureri la urinare;
– urină tulbure;
– secreţii vaginale anormale;
– sângerări menstruale neregulate;
– dureri abdominale;
– febră şi oboseală.
Simptomele bărbaţilor pot fi:
– usturime în timpul urinării;
– urină tulbure;
– secreţii apoase la nivelul penisului;
– disurie sau senzaţie neplăcută în timpul urinatului (adesea, acesta este primul simptom);
– cruste pe capul penisului.
Fiind o boală cu transmitere sexuală asimptomatică, chlamidioza poate fi purtată în organism perioade lungi de timp, fără să deranjeze. Chiar dacă vor apărea mici simptome suportabile, jena, lipsa informaţiilor sau timpul, vor determina pacientul să treacă cu vederea ce simte. Dar complicațiile care apar ulterior pot fi severe, necesitând chiar o prezență la medicul de urgență.

Cum previi infecţia?

Cu ajutorul prezervativului, desigur. Protecția este foarte importantă în cazul unor parteneri sexuali noi sau care sunt deja infectați.

Cum afli dacă ai Chlamydia?

O metodă simplă de diagnosticare sunt Testele Veneris – singura gamă completă din România de depistare a infecţiilor cu transmitere sexuală. Pentru această infecție, poți folosi Testul rapid pentru Chlamydia.

Cum funcţionează testul?

Acest test este doar pentru femei și folosește probe din profunzimea vaginului. Le poți recolta ușor cu ajutorul kitului pe care îl vei găsi în cutie. Rezultatul îl vei afla în câteva minute. Are o precizie de 98,3%. În cazul în care este pozitiv, partenerul tău va trebui să se testeze, de asemenea.

Care este tratamentul?

Infecţia cu Chlamydia poate fi vindecată prin administrarea de antibiotice. Este recomandată retestarea după 3 luni de la terminarea tratamentului pentru a vedea dacă infecţia a fost eliminată complet. Este foarte importantă evitarea contactelor sexuale în timpul efectuării tratamentului şi timp de 7-10 zile după finalizarea acestuia.

Fiind o boală cu transmitere sexula, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, precum și, dacă este cazul, de partenerii din utimele 60-90 de zile.

Pentru că infecţia se poate transmite și de la mama la făt în timpul naşterii, este recomandată testerea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală înainte de a rămâne însărcinată. Fătul dobândeşte infecţia la nivelul ochilor, rectului şi gâtului. Între 30 şi 40% dintre nou-născuţii infectaţi dezvoltă complicaţii, cum ar fi conjunctivită sau pneumonie.

Netratată, boala poate duce chiar la sterilitate.

Simptome/complicaţii severe la femei:

– durere severă, cu debut brusc, în zona inferioară a abdomenului;
– secretii vaginale anormale;
– durere în zona inferioară a abdomenului, asociată cu sângerări vaginale şi febra
– cresterea frecventei urinarilor
– durere si usturime la urinare.

Simptome/complicaţii severe la bărbați:

– secreţii la nivelul penisului
– febra
– urinări dese
– durere, umflare sau sensibilitate la nivelul scrotului
– durere si usturime la urinare;