Cred că am o infecție intimă. Cum procedez?
5 noiembrie 2015Infecțiile uro-genitale, de la tabu la complicații
12 noiembrie 2015În România, discuțiile despre educație sexuală și infecțiile intime sunt încă subiecte tabu. Nu se discută acasă, nu se discută nici la școală, iar tinerii nu au întotdeauna acces la informații avizate. Totuși, o veste bună este că, în ultimul timp, interesul pentru sănătatea sexuală a crescut. Inclusiv din partea mass-media.
Despre educație sexuală a vorbit și domnul Dr. Romeo Dumitrescu, invitat fiind la Kanal D, într-o emisiune cu rol educativ.
În calitate de specialist, dr. Dumitrescu a atras atenția asupra efectelor pe care o educație sexuală precară le poate avea. Astfel, foarte important de reținut este că, atât bărbații, cât și femeile se pot confrunta cu o infecție intimă, dar pot fi asimptomatici.
În România, de exemplu, 1 din 4 tineri din România se confruntă cu o infecție cu transmitere sexuală. Pentru că unele afecțiuni sunt boli „tăcute”, care nu prezintă întotdeauna simptome supărătoare, iar cei mai mulți dintre cei care au o infecție, nu știu acest lucru.
În consecință, problemele nu întârzie să apară, pentru că infecțiile nedepistate la timp pot avea efecte grave, mai ales la femei, cum ar fi infertilitatea sau complicații ale sarcinii, precum copii născuți prematur sau cu greutate mică la naștere.
Când vine vorba despre sănătatea sexuală, rușinea nu ar trebui confundată cu discreția. Educația sexuală este un lucru necesar și ar trebui, totodată, să fie și un lucru firesc.