HIV

Ce este HIV-ul?

Virusul Imunodeficienţei Umane (HIV) este un virus grav, care distruge sistemul imunitar, toate persoanele infectate devenind predispuse la infecţii ocazionale şi complicaţii severe. HIV este cel care declanșează Sindromul Imunodeficienţei Dobândite sau SIDA. Pe măsură ce sistemul imunitar începe să slăbească, globulele albe devin incapabile să opună rezistenţă împotriva bolilor şi să lupte împotriva germenilor, pe care în mod normal i-ar fi neutralizat rapid sistemul imunitar. Din acest motiv, germenii rămân în organism şi se înmulţesc.

Cum este transmisă această infecţie?

Virusul se transmite pe cale sexuală (fiind catalogat ca infecţie cu transmitere sexuală), de la mama la făt şi prin transfuzii de sânge.

HIV este printre puţinele virusuri care se transmit destul de dificil, neputând supraviețui în afara organismului. Nu poate fi contactat prin aer, strănut, tuse, fiind dependent de lichide şi căldură.

Cine este afectat de HIV?

Oricine poate fi infectat, nu contează sexul sau vârsta pe care o are.

Care sunt simptomele?

Infecţia cu virusul HIV este extraordinar de problematică deoarece principalele manifestări ale bolii nu se simt imediat comparativ cu celelalte infecţii cu transmitere sexuală, ci după o perioada de timp cuprinsă între 5 şi 15 ani.
Simptomele infecţiei cu HIV sunt asemănătoare cu cele ale unei gripe obișnuite: febră, dureri de cap, erupţii pe piele, curgerea nasului sau dureri de cap frecvente. Aceste simptome dispar după câteva săptămâni și, chiar daca virusul este inactiv, el rămâne prezent și transmisibil pe cale sexuală. În această perioadă, virusul se poate depista prin analizele sângelui şi ale lichidului cefalorahidian.

După anumite perioade de timp, diferite de la o persoană la alta, virusul se reactivează, începe să se multiplice din nou şi apare SIDA, precum şi primele simptome clare ale infecţiei:
– afte bucale: apariţia la nivelul limbii a unor pete albicioase;
– leucoplazia: apariţia de-a lungul limbii, a fetei interne a obrajilor si mucoasa bucala a unor pete albe sau de culoare gri. În acest stadiu, sistemul imunitar începe lupta împotriva infecţiei.
Când sistemul imunitar începe să cedeze, organismul devine expus în faţa unor infecţii precum pneumonia, tuberculoza, meningita sau encefalita, inflamaţii care pot cauza probleme mentale, inclusiv demenţă. Tot acum, pot apărea şi tulburări de vedere, probleme digestive şi răni cu sângerări continue.
După câteva săptămâni sau luni, organismul este copleşit de complexitatea afecţiunilor, iar pacientul intră în ultimele faze ale bolii, când, din nefericire, poate apărea decesul.

Cum previi infecţia?

Infecția cu HIV poate fi prevenită prin protejarea cu prezervativ în timpul actului sexual. În plus, trebuie să rămânem alerți atunci când suntem în situațiile în care trebuie să facem o injecție sau o transfuzie de sânge, deși echipamentul medical steril, de unică folosință, a eliminat mult din probabilitatea infectării cu orice fel de boală.

Există cazuri fericite, în care gravida purtătoare de HIV nu transmite virusul copilului, dacă rămâne sub îndrumarea atentă a medicului pe tot parcursul sarcinii și la naștere, care trebuie să fie făcută doar prin cezariană.

Care este tratamentul?

Din păcate, în acest moment, nu se cunoaşte un tratament care să vindece complet omul de virusul HIV. Nu au fost găsite nici soluţii de imunizare, care să împiedice evoluţia şi răspândirea virusului în organism. În ciuda eforturilor susţinute şi a cercetărilor continue, progresele sunt lente.

Medicii au înregistrat însă îmbunătăţiri în capacitatea de tratare a unor boli cauzate de virusul HIV, iar rata de mortalitate imediată este în scădere.

Primele simptome clare ale infecţiei:

– afte bucale: apariţia la nivelul limbii a unor pete albicioase;
– leucoplazia: apariţia de-a lungul limbii, a fetei interne a obrajilor si mucoasa bucala a unor pete albe sau de culoare gri. În acest stadiu, sistemul imunitar începe lupta împotriva infecţiei.