Vaginita bacteriană: simptome, testare, tratament
10 octombrie 2023Cuprins
Cum funcționează testul rapid pentru HIV?
Ce este HIV?
HIV, sau Virusul Imunodeficienței Umane, este un retrovirus care țintește sistemul imunitar, slăbindu-l treptat și diminuându-i capacitatea de a combate infecțiile și bolile. Acest virus vizează în mod specific celulele CD4 (celule T), care sunt esențiale pentru lansarea unui răspuns imun împotriva patogenilor care pătrund în corp. Odată ce HIV este dobândit, acesta poate duce la SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite) dacă nu este tratat, o etapă avansată în care sistemul imunitar este compromis semnificativ.
Cauze HIV
Transmiterea HIV are loc predominant prin schimbul anumitor fluide corporale de la o persoană infectată, în principal sânge, lichid seminal, fluide vaginale, fluide rectale și lapte matern. Întâlnirile sexuale neprotejate, utilizarea comună a dispozitivelor de injectare, cum ar fi acele pentru consumul de droguri, și transmiterea de la mamă la copil în timpul nașterii sau alăptării reprezintă principalele căi de transmitere.
Simptome HIV
După expunerea inițială și infecție, indivizii pot experimenta un proces de seroconversie, asemănător unei condiții gripale puternice, care durează între 2-4 săptămâni. Simptomele obișnuite includ febră, dureri de cap, erupții cutanate și dureri în gât. După această etapă acută, virusul trece într-o fază latentă.
Cum se transmite HIV?
HIV se transmite între indivizi prin contact direct cu fluidele corporale infectate. Transmiterea se produce adesea prin activități sexuale, prin utilizarea comună a dispozitivelor de injectare între consumatorii de droguri și de la mamă la copil în timpul nașterii sau alăptării.
Cine este afectat de HIV?
HIV nu face discriminări, afectând persoane din toate categoriile demografice: vârstă, gen, orientare sexuală și statut socio-economic. Cu toate acestea, anumite populații pot fi mai susceptibile.
Riscuri HIV
Un diagnostic HIV influențează individul atât fizic, cât și mental, datorită compromiterii sistemului imunitar, a stigmatului social și a poverii emoționale asociate cu virusul.
Cum se poate preveni HIV?
Strategiile de prevenire a HIV sunt multifațetate și includ practici sexuale sigure (utilizarea prezervativelor), utilizarea profilaxiei pre-expunere (PrEP) și a profilaxiei post-expunere (PEP), asigurarea de ace și seringi curate și sterile pentru toate injecțiile.
Tratament HIV
Deși infecția HIV nu poate fi vindecată, aceasta poate fi gestionată eficient cu terapie antiretrovirală. Terapia antiretrovirală ajută la controlul încărcăturii virale din corp, păstrând sistemul imunitar și minimizând probabilitatea de a transmite virusul altora.
Cum te testezi pentru HIV?
Testul rapid pentru HIV, de la Veneris, este cea mai la îndemână soluție. Se folosește cu ușurință, în intimitatea casei, și oferă un diagnostic rapid și precis
Cum funcționează testul rapid pentru HIV?
Testul identifică prezența infecției prin analizarea unei picături de sânge pe care o poți recolta singur, din deget, cu ajutorul kit-ului din cutie.