Sexul prematur, riscuri și consecințe
16 octombrie 2015De ce avem nevoie de educație sexuală
10 noiembrie 2015Infecțiile genitale pot avea cauze diverse, unele chiar neașteptate (infecție intimă). De la o viață sexuală începută timpuriu, la experiențe sexuale cu parteneri multipli, sex neprotejat; antibiotice luate greșit, tratamente pe bază de hormoni care pot afecta imunitatea; dar și neglijarea igienei intime sau un stil de viață nesănătos – toate acestea pot duce la contractarea unei infecții intime sau pot favoriza dezvoltarea unei astfel de infecții.
Prin urmare, orice bănuială privind o eventuală infecție, însoțită sau nu de simptome, este bine să fie tratată cu toată atenția; pentru a preveni consecințele nefaste asupra stării generale de sănătate. Mai ales că oricine se poate confrunta cu o afecțiune intimă cel puțin o dată în viață, iar 1 din 4 tineri din România suferă deja de o infecție cu transmitere sexuală.
Ce pași trebuie să urmez dacă bănuiesc o infecție intimă?
Primul pas pe care trebuie să-l facă o persoană care bănuiește că se confruntă cu o infecție intimă este să se testeze. Doar așa poate ști sigur dacă a contractat sau a dezvoltat într-adevăr o infecție genitală și care este aceasta. Pentru că simptomele sunt uneori asemănătoare; iar afecțiunile intime pot fi ușor confundate. Iar acest lucru nu este de dorit; întrucât depistarea precisă a infecției este importantă pentru tratarea în mod corespunzător.
Fiecare infecție intimă (vaginita bacteriana, tricomoniaza, candidoza, infecție urinară); necesită un tratament adecvat, specific tipului respectiv de infecție.
De asemenea, dacă motivul pentru care o persoană de sex feminin bănuiește o infecție genitală este un act sexual neprotejat; recomandarea este să facă totodată și un test de sarcină. Va ști astfel din timp dacă rezultatul este pozitiv și va putea lua cele mai bune decizii pentru viața și sănătatea sa; precum și pentru sănătatea copilului, dacă dorește să păstreze sarcina.
Testare infecție intimă
Pasul 2 presupune testarea partenerului sau a partenerei. Trebuie ținut cont, însă, de faptul că o infecție intimă nu este neapărat consecința unui episod de infidelitate.
De exemplu, partenerul poate fi purtătorul al unei infecții contractate într-o relație anterioară, mai veche. Foarte multe persoane sunt asimptomatice când vine vorba de infecții genitale, iar în unele cazuri infecțiile nu generează simptome decât după câteva luni de la infectare. În plus, așa cum a fost menționat deja, infecțiile intime pot avea cauze multiple și se pot dezvolta inclusiv pe fondul unei imunități scăzute sau al unui dezechilibru al florei vaginale.
Testarea partenerului este, însă, deosebit de importantă deoarece, în cazul depistării unei infecții, ambii partenerii trebuie să urmeze tratamentul pentru a preveni reinfectarea. Totodată, pentru ca relația să se desfășoare armonios, momentele intime și încrederea reciprocă sunt necesare și ajută în același timp la consolidarea relației. Cu cât mai repede tratată infecția la amândoi, cu atât mai bine pentru viața de cuplu.
Pasul 3 implică tratarea infecției cu ajutorul tratamentului corespunzător afecțiunii intime depistate. Este recomandat ca fiecare persoană care se confruntă cu o infecție genitală să meargă la un medic specialist pentru a beneficia de sfaturi avizate și de cea mai potrivită recomandare privind tratamentul pe care trebuie să-l urmeze.
Ce se întâmplă dacă nu tratez la timp o infecție intimă?
Amânarea tratamentului poate pune în pericol sănătatea, în unele cazuri iremediabil. Afecțiunile intime care nu sunt tratate corect și la timp pot avea repercusiuni ireversibile asupra organismului, complicațiile fiind dintre cele mai grave: infertilitate, insuficiență renală pe parcursul întregii vieți, boală inflamatorie pelvină sau o sarcină cu probleme (sarcină prematură, avort spontan).
În plus, infecțiile care nu sunt tratate cât mai devreme se dezvoltă mai mult, devin mai puternice și sunt apoi mai greu de tratat. Amânarea nu face decât să complice lucrurile, să prelungească disconfortul și să agraveze impactul asupra stării de sănătate.
Dar asta nu e tot. Pentru că o infecție intimă poate afecta serios imunitatea; organismul va deveni astfel vulnerabil și în fața altor infecții. De exemplu, infecții ale tractului urinar. Și cu siguranță nimeni nu își dorește o infecție în plus atunci când se confruntă deja cu o afecțiune intimă. Nu trebuie omis nici faptul că unele infecții; precum cele cu Candida, ar putea să revină dacă tratamentul a fost început la timp. În astfel de cazuri, infecția se dezvoltă suficient de mult încât să nu mai poată fi eliminată complet. Tratamentul tardiv își pierde deci din eficacitate.
Sănătatea intimă depinde de tine
Cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât afecțiunile intime se tratează mai ușor și mai rapid. Fie că este vorba despre o infecție cu Gardnerella Vaginalis, Candida Albicans, Trichomonas Vaginalis sau o infecție urinară; toate pot fi depistate repede, comod și discret, fără a fi nevoie ca o persoană să aștepte primele semne; simptome care ar putea să nu apară deloc.
Indiferent care este infecția bănuită, poate fi depistată cu ajutorul unui Test Veneris 3 în 1 sau utilizând un Test Veneris pentru infecții urinare.
Testele sunt unisex, astfel că pot fi folosite atât de femei, cât și de bărbați, simplu de utilizat și pot fi făcute acasă, având o precizie similară testelor de laborator. Se găsesc ușor în peste 1000 de farmacii din întreaga țară și pot fi comandate inclusiv online, direct de pe site-ul Veneris.