Infecţiile urinare

Ce sunt infecțiile urinare?

Infecțiile urinare sunt afecțiuni cauzate de prezența diferiților germeni microbieni, cel mai adesea bacterii și mai rar virusuri sau fungi, la nivelul tractului urinar: de la vezică urinară până la rinichi. Afecțiunile sunt denumite infecțiile tractului urinar (ITU).

Cum apar acestea?

De cele mai multe ori, infecțiile urinare sunt cauzate de bacteriile din intestinul gros care pătrund în uretră și ajung în tractul urinar, la vezică și rinichi.

Cine este afectat de infecțiile tractului urinar?

Oricine, la orice vârstă poate avea o ITU. Femeile sunt însă cele mai afectate pentru că acestea au uretră scurtă, ceea ce face mai ușoară pătrunderea bacteriilor, mai ales în timpul actului sexual. Aproximativ 50% dintre femei vor suferi cel puțin o data-n viață din cauza acestei afecțiuni.

Și bărbații pot dezvolta o ITU indiferent de vârstă, însă frecvența infecției este mai mare la cei trecuți de 45-50 de ani, din cauza afecțiunilor prostatei.

Care sunt simptomele infecțiilor urinare?

– simți durere sau arsuri în timpul urinării;
– apare nevoia de a urina frecvent;
– urină ta poate deveni tulbure și cu un miros neplăcut .

Dacă este afectată partea superioară a tractului urinar, adică rinichii, pot apărea, pe lângă simptomele menționate mai sus și dureri în lombare, frisoane, febră, greață și vărsături.

Sunt trei tipuri de infecții urinare

Uretrita

Infecție cu transmitere sexuală, se manifestă printr-o inflamație la nivelul uretrei. Printre simptome se număra: durere și usturime în timpul urinării, posibil secreție uretrala, disconfort în timpul actului sexual, ejaculare dureroasă etc.

Cistita

Cea mai frecventă formă de infecție urinară, este o inflamație a vezicii urinare. Simptomele cistitiei sunt urinari frecvente și dureroase, senzație de presiune la nivelul abdomenului inferior și mirosul neplăcut al urinei.

Pielonefrita

Cel mai adesea o complicație a infecției urinare joase, afectează rinichii, fiind cauzată de diferite bacterii. Vărsăturile, febră și frisoanele, precum și durerile lombare sunt simptome specifice acesteia.

Cum afli dacă ai o infecție urinară?

Rapid și simplu, cu ajutorul Testului Veneris de infecții urinare poți depista infectia tractului urinar inferior si superior.

Cum funcționează testul pentru infecţiile urinare?

Sunt măsurați clar patru parametri semnificativi din urină: leucocite, nitriți, proteine şi sânge.

Dacă rezultatul testului pentru infecţiile urinare este pozitiv, pentru oricare dintre parametri, trebuie să faci și cel de-al doilea test din cutie, pentru confirmare, după care mergi la medic pentru tratament.

Simptome

– Nevoia de a urina des;
– Dureri și discomfort în timpul urinării;
– Dureri în zona inferioară a bazinetului;
– Dureri lombare;
– Miros neplăcut al urinei;

Tratament

Infecțiile urinare sunt tratate cel mai adesea cu diferite antibiotice și diferite suplimente alimentare pe bază de merișor. Imediat ce începi să iei medicamentele, simptomele vor dispărea și te vei simți mai bine.

Cu toate acestea, tratamentul trebuie ținut pe întreaga perioadă recomandată de medic sau farmacist. Bacteriile nu sunt eliminiate atât de ușor și boală poate recidiva.

Atenție! Femeile însărcinate trebuie să-și monitorizeze urina pentru a depista din timp infecțiile urinare. Dacă infecția ajunge la rinichi, există riscuri pentru făt.