Sexul cu parteneri multipli. Care sunt riscurile?
15 septembrie 2015Infecțiile genitale la bărbați
12 octombrie 2015În orice relație apar uneori mici neînțelegeri, supărări și întâmplări care ne pun la încercare încrederea în jumătatea de lângă noi. Mai ales dacă e vorba despre o poveste aflată încă la început. Dar cele mai multe lucruri pot fi depășite ușor; cu puțină maturitate și empatie și cu testele pentru infecții genitale. Iar împăcarea e întotdeauna dulce, nu-i așa?
O infecție intimă nu înseamnă întotdeauna infidelitate
Una dintre întâmplările neplăcute care pot stârni îndoieli în cuplu este confruntarea cu o infecție intimă. Dacă un cuplu a avut grijă să se protejeze de fiecare dată, primul gând ar putea fi acela că partenerul (sau partenera) a fost infidel(a). Dar asta nu e neapărat adevărat.
De exemplu, este posibil ca la momentul începerii unei noi relații, unul dintre parteneri să fie deja purtător al unei infecții cu transmitere sexuală, consecința a sexului neprotejat dintr-o relație anterioară. Aceste infecții nu prezintă întotdeauna simptome și pot fi contractate și transmise ușor, fără măcar să bănuim. De aceea, e bine ca ambii parteneri să se testeze chiar de la începutul relației. Mai ales în condițiile în care, conform statisticilor, 1 din 4 tineri suferă de o infecție cu transmitere sexuală.
Ce anume ne poate afecta sănătatea intimă?
Sexul neprotejat nu este singura cauză a infecțiilor intime. Există numeroși factori care pot afecta sănătatea intimă.
În primul rând, este important de știut că începerea vieții sexuale poate provoca un dezechilibru al florei vaginale. În aceste condiții, organismul devine vulnerabil în fața infecțiilor intime. Totodată, prezervativele pot afecta pH-ul vaginal.
Astfel, atunci când pH-ul vaginal nu este în limitele normale (3.8-4.5), flora microbiană poate scăpa de sub control și se pot dezvolta infecții vaginale precum candidoza sau vaginita bacteriană. Se întâmplă frecvent; iar studiile Organizației Mondiale a Sănătății confirmă că până la 78% dintre femei se vor confrunta cu problema unei flore vaginale dezechilibrate, cel puțin o dată în viață, fără niciun simptom care să le avertizeze.
Igiena intimă poate, de asemenea, să reprezinte un factor declanșator. Produsele intime și cele de cosmetică nu sunt întotdeauna prietenoase cu organismul. Dispozitivele intrauterine, tampoanele intravaginale sau diafragma pot perturba și ele flora vaginală, la fel ca și spălăturile vaginale. În același timp, compușii chimici din unele produse cosmetice pot afecta echilibrul florei. Sunt de preferat metodele de contracepție și igiena mai puțin invazive și de calitate mai bună.
Nu trebuie uitat nici faptul că responsabile de o infecție intimă pot fi chiar microorganismele prezente deja în organism. Pe fondul unei imunități scăzute, aceste bacterii se dezvoltă mult mai ușor și pot declanșa apoi infecții genitale precum vaginita bacteriană. De asemenea, Candida poate profita de imunitatea slăbită de stres sau de o alimentație mai puțin sănătoasă și poate cauza candidoza.
În plus, o infecție intimă, precum candidoza, se poate dezvolta și “ajutată” de antibiotice. Aceste medicamente aparent inofensive, luate inclusiv în cazul unei simple răceli, pot dauna florei saprofite; favorizând instalarea infecției. Totodată, luate fără un consult medical, anticoncepționalele și oricare alte medicamentele pe bază de hormoni pot afecta sănătatea intimă. Acestea pot cauza dezechilibre hormonale și probleme de imunitate; favorizând apariția unei infecții.
Cum abordăm corect problema unei infecții intime?
Așa cum am aflat, infecțiile genitale sunt de multe ori asimptomatice; iar o persoană – bărbat sau femeie – poate fi purtătoare pentru perioade îndelungate fără a ști și fără a se simți stânjenită în niciun fel. Astfel, unele persoane află că au contractat o infecție intimă abia atunci când partenerul sau partenera descoperă simptome specifice unei afecțiuni intime.
Prin urmare, este important ca ambii parteneri să se testeze. Mai mult decât atât, după administrarea tratamentului recomandat de medic, este recomandat să repete testarea pentru a ști sigur că tratamentul și-a făcut efectul, iar infecția a dispărut complet.
Testele pentru infecții genitale – Testele Veneris sunt unisex și pot fi utilizate atât de ea, cât și de el, în intimitatea căminului. Diagnosticul este la fel de sigur ca cel al testelor de laborator (precizie de 98-99%); și pot fi comandate online, rapid și confidențial, de pe site-ul Veneris: https://veneris.ro/.
Astfel, fie că vorbim despre o relație aflată la început sau despre un cuplu căsătorit, testele Veneris ajută partenerii să aibă o relație sănătoasă și armonioasă.