
Ce poate ascunde durerea de ovare
29 septembrie 2016
Mâncărimi în zona intimă la femei – Ce afecțiuni pot ascunde
13 octombrie 2016
Ce este cistita?
Cistita este cea mai frecventă formă a infecției urinare; care apare, de cele mai multe ori, atunci când bacteriile din intestinul gros pătrund, prin uretră, în tractul urinar.
Cistita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni uro-genitale, afectând ambele sexe, de orice vârstă. Cistita este însă mai des întâlnită la femei; deoarece bărbații au uretra mai lungă, ceea ce nu permite în mod normal bacteriilor să pătrundă în tractul urinar.
Simptomele cistitei
Simptomele cistitei pot fi comune cu cele ale infecțiilor genitale: durere înainte sau după actul micțiunii, senzație de usturime și arsură, nevoie frecventă și urgentă de a urina, urina închisă la culoare și cu un miros puternic, precum și prezența sângelui în urină (vizibil doar la microscop).
Uneori, aceste simptome pot fi însoțite de dureri în zona lombară; dureri în zona ovarelor, letargie, febră ridicată și o stare generală proastă.
Simptomele pot dispărea între 4 și 5 zile, dar uneori se pot prelungi până la două săptămâni; ceea ce necesită prezentarea imediată la medic pentru un control special amănunțit și tratament cu antibiotice.
O infecție a tractului urinar poate fi cauzată și de prezența unei boli cu transmitere sexuală; precum chlamydia, de aceea este necesară testarea pentru infecții urinare și genitale.
Cauzele cistitei
Există o mulțime de cauze diferite care pot determina apariția unei astfel de afecțiuni.
Contactul sexual neprotejat, igiena precară (ștergerea necorespunzătoare a anusului) și folosirea produselor de igienă intimă cu parfum; ce pot irita vezica și uretra, sunt printre cele mai frecvente cauze ale apariției cistitei.
De asemenea, această afecțiune poate apărea și în timpul sarcinii, când presiunea asupra vezicii urinare crește, astfel că nu se elimină complet urina, ceea ce poate crea un mediu favorizant pentru dezvoltarea bacteriilor.
Apariția cistitei mai este favorizată și de prezența diabetului, a pietrelor la rinichi și nivelului scăzut de estrogen, astfel încât organismul nu poate lupta eficient împotriva bacteriilor.
Tratamentul cistitei
În marea majoritate a cazurilor, cistita se vindecă de la sine în câteva zile. Dar dacă simptomele persistă mai mult de 4-5 zile, este necesar consultul specialistului. Medicul va investiga simptomele și va recomanda, de obicei, un tratament cu antibiotice timp de 3 zile. Cei mai mulți pacienți vor observa o ameliorare a simptomelor încă din prima zi de administrare. Ciprofloxacin, levofloxacin și norfloxacin sunt câteva dintre antibioticele recomandate în tratamentul cistitei.
Ca remedii naturale, se recomandă consumul ridicat de lichide (în special a sucului de merișoare – dovedit eficace în tratamentul infecțiilor urinare), evitarea consumului de alcool, odihna și evitarea efortului fizic susținut.
Cistita poate fi prevenită dacă:
- Consumi o cantitate corespunzătoare de lichide, dar eviți alcoolul și cafeina
- Mergi la toaletă ori de câte ori simți nevoia de a urina
- Acorzi o atenție deosebită igienei intime corespunzătoare