Sifilis: simptome, testare, tratament
10 octombrie 2023Vaginita bacteriană: simptome, testare, tratament
10 octombrie 2023Cuprins
Cum se transmite trichomoniaza?
Cine este afectat de trichomoniază?
Cum se poate preveni trichomoniaza?
Cum afli dacă ai trichomoniază?
Cum funcționează testul rapid de trichomoniază?
Ce este trichomoniaza?
Trichomoniaza (tricomonaza, tricomoniaza) este o boală cu transmitere sexuală, des întâlnită, cauzată de Trichomonas vaginalis, un parazit de dimensiuni foarte mici, întâlnit pe tot globul.
Trichomonas vaginalis poate trăi în interiorul uretrei masculine sau feminine și poate deveni activ o dată cu începerea vieții sexuale.
Cauze trichomoniază
Trichomoniaza este cauzată de un parazit numit Trichomonas vaginalis. Transmiterea acestui parazit are loc de obicei în timpul activității sexuale.
Principalele moduri în care trichomoniaza poate fi cauzată sau răspândită:
Transmiterea tricomonazei pe cale sexuală
-activitate sexuală neprotejată: angajarea în activități sexuale neprotejate (fără utilizarea prezervativului) cu cineva care este infectat cu trichomoniază crește riscul de transmitere;
-mai mulți parteneri sexuali: având mai mulți parteneri sexuali sau având un partener sexual care are mai mulți parteneri crește probabilitatea de a întâlni parazitul;
-infecție prealabilă: persoanele care au fost infectate cu trichomoniază în trecut sunt mai predispuse să se infecteze din nou dacă sunt expuse parazitului.
Transmiterea tricomonazei pe cale non-sexuală
Deși transmiterea trichomoniazei pe cale sexuală este cea mai comună cale de a contracta trichomoniaza, parazitul poate fi uneori răspândit și în alte moduri, deși acestea sunt mai puțin comune:
-utilizarea comună a prosoapelor: rareori, trichomoniaza poate fi răspândită prin utilizarea comună a prosoapelor cu o persoană infectată;
-contactul cu suprafețe infectate: există o posibilitate, deși foarte scăzută, de transmitere prin contactul cu suprafețe, precum scaunele de toaletă, care au fost contaminate cu parazitul.
Este esențial de notat că trichomoniaza nu se transmite prin contact obișnuit, precum strângerea mâinii, îmbrățișări, utilizarea ustensilelor sau utilizarea piscinelor publice.
Simptome trichomoniază
Conform studiilor de specialitate, aproximativ 50% dintre femei și 90% dintre bărbații infectați nu prezintă simptome. În general, simptomele apar în prima săptămână de la infecție, deși sunt cazuri când apar și la șase luni de la infecție.
Simptome tricomonază la femei:
– secreții vaginale anormale, abundente, de culoare galben-verzui;
– mâncărimi;
– disconfort;
– miros neplăcut;
– dureri în timpul actului sexual;
– urinări frecvente;
– dureri în timpul urinării;
– roșeață.
Simptome tricomonază la bărbați:
– secreții anormale ale penisului;
– usturime în timpul urinării și după;
– iritație și roșeață a vârfului penisului.
Cum se transmite trichomoniaza?
Trichomoniaza se transmite în principal prin sex vaginal și afectează femeile mai grav decât bărbații. Parazitul este transmis de la o persoană infectată la una neinfectată în timpul actului sexual.
În cazul femeilor, parazitul afectează de obicei vaginul, cervixul uterin, uretra și vezica urinară. La bărbați infecția se dezvoltă la nivelul uretrei sau al prepuțului (la cei necircumciși). De asemenea, infecția se poate transmite de la mamă la făt, în timpul nașterii, prin pasajul vaginal.
Cine este afectat de trichomoniază?
Oricine poate fi afectat. Femeile active sexual, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, sunt cele mai expuse riscului de infecție cu Trichomonas vaginalis. Gravidele infectate riscă nașterea prematură și un copil cu greutatea mică la naștere.
Riscuri trichomoniază
Trichomonas vaginalis, parazitul care cauzează trichomoniaza, poate duce la diverse probleme de sănătate și complicații dacă infecția nu este tratată.
Riscurile tricomonazei la femei:
-complicații în sarcină: femeile însărcinate cu trichomoniază pot avea un risc mai mare de naștere prematură și de a avea un copil cu greutate mică la naștere;
-risc crescut de HIV: inflamația cauzată de trichomoniază poate crește vulnerabilitatea la infecția cu HIV;
-boala inflamatorie pelvină (BIP): trichomoniaza poate crește riscul de a dezvolta BIP, o infecție a organelor de reproducere feminine, care poate fi o complicație a diverselor infecții transmisibile sexual;
-cancer de col uterin: există unele dovezi care sugerează că femeile infectate cu trichomoniză au un risc crescut de cancer de col uterin.
Riscurile tricomonazei la bărbați:
-prostatită: bărbații pot dezvolta prostatită, care este inflamația și umflarea prostatei;
-infecții uretrale: infecția poate duce la uretrită nongonococică, o infecție a uretrei;
-infertilitate: în unele cazuri, trichomoniaza poate fi asociată cu infertilitatea la bărbați.
Riscurile tricomonazei la ambele sexe:
-risc crescut pentru alte boli cu transmitere sexuală: trichomoniaza poate face indivizii mai susceptibili la alte infecții transmisibile sexual;
-probleme de cuplu: deoarece este o boală cu transmitere sexuală, trichomoniaza poate duce la probleme de încredere și tensiuni într-o relație;
-transmitere către alte persoane: fără un tratament adecvat, persoana infectată poate răspândi trichomoniaza la alți parteneri sexuali.
Este crucială efectuarea unui test de trichomoniază dacă se suspectează trichomoniaza și informarea partenerilor sexuali astfel încât aceștia să poată fi, de asemenea, testați și tratați dacă este necesar.
Cum se poate preveni trichomoniaza?
Utilizarea corectă și consecventă a prezervativelor în timpul sexului poate reduce riscul de răspândire a trichomoniazei.
Tratament trichomoniază
Trichomoniaza se tratează cu medicamente antiprotozoare, pe cale orală. Fiind o infecție cu transmitere sexuală, ambii parteneri trebuie tratați simultan, pentru a spori șansele de vindecare și a preveni posibilitatea reinfectării. Pe timpul tratamentului și o săptămână după, se recomandă evitarea contactelor sexuale. Medicul specialist poate recomanda cele mai bune opțiuni.
Nu e necesară urmarea unui tratament recurent. Odată eliminat acest parazit din organism, reinfectarea va avea loc doar dacă are loc un contact sexual neprotejat cu o persoană purtătoare.
Infecția cu Trichomonas vaginalis în timpul sarcinii crește riscul nașterii premature. Riscul nu este eliminat total nici dacă această afecțiune este tratată pe timpul sarcinii de aceea se recomandă testarea și efectuarea tratamentului recomandat de medicul specialist înainte de sarcină.
Cum afli dacă ai trichomoniază?
Testul 3 în 1, de la Veneris, este cea mai la îndemână soluție. Se folosește cu ușurință, în intimitatea casei, și oferă un diagnostic rapid și precis.
Cum funcționează testul rapid de trichomoniază?
Afli rezultatul prin testarea unei mostre de urină, în doar câteva minute, cu o precizie de 99%.