Trichomoniaza

Ce este Trichomonas Vaginalis?

Trichomonas vaginalis este un parazit, de dimensiuni foarte mici, întâlnit pe tot globul, în special în zonele unde educaţia sexuală lipseşte, cauzând boala cu transmitere sexuală numită trichomoniază.

Trichomonas vaginalis poate trăi în interiorul uretrei masculine sau feminine şi poate deveni activ o dată cu începerea vieţii sexuale. În alte medii, în afara organismului uman, parazitul poate supravieţui doar câteva ore. Cazurile de transmitere pe altă cale decât contactul sexual, sunt foarte rare.

Cum se transmite această infecţie?

Trichomonas vaginalis este o infecţie cu transmitere sexuală, deci de la un partener infectat la altul.

În cazul femeilor, parazitul afectează de obicei vaginul, cervixul uterin, uretra şi vezica urinară. La bărbaţi infecţia se dezvoltă la nivelul uretrei sau al prepuțului (la cei necircumciși). De asemenea, infecţia se poate transmite de la mama la făt, în timpul naşterii, prin pasajul vaginal.

Cine este afectat de Trichomonas Vaginalis?

Oricine poate fi afectat. Femeile active sexual, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani, sunt cele mai expuse riscului de infecţie cu trichomonas. Gravidele infectate riscă naşterea prematură şi un copil cu greutatea mică la naştere.

Care sunt simptomele?

Conform studiilor de specialitate, aproximativ 50% dintre femei şi 90% dintre bărbaţii infectaţi nu prezintă simptome. În general, simptomele apar în prima săptămâna de la infecţie, deşi sunt cazuri când apar şi la șase luni de la infecţie.

Cum previi infecţia?

Este recomandat să folosești prezervativul în cazul unui partener nou sau dacă știi că persoana cu care ești a fost diagnosticată cu această infecţie.

Cum afli dacă ai Trichomonas Vaginalis?

Testul Rapid pentru trichomoniază este cea mai la îndemână soluție. Se folosește cu ușurință, în intimitatea casei și oferă un diagnostic rapid si precis.

Cum funcţionează testul?

Afli rezultatul prin testarea unei mostre de urină, în doar câteva minute, cu o precizie de 99%.

Care este tratamentul?

Trichomoniaza se tratează cu medicamente antiprotozoare, pe cale orală. Fiind o infecţie cu transmitere sexuală, ambii parteneri trebuie trataţi simultan, pentru a spori șansele de vindecare şi a preveni posibilitatea reinfectării. Pe timpul tratamentului şi o săptămâna după, se recomandă evitarea contactelor sexuale. Medicul specialist îți va recomanda cea mai bună variantă.

Vestea bună este că nu e necesară urmarea unui tratament recurent. Odată eliminat acest parazit din organism, reinfectarea va avea loc doar dacă are loc un contact sexual neprotejat cu o persoană purtătoare.

În schimb, infecţia cu Trichomonas vaginalis în timpul sarcinii creşte riscul naşterii premature. Riscul nu este eliminat total nici dacă aceasta afectiune este tratată pe timpul sarcinii de aceea se recomandă testarea şi efectuarea tratamentului recomandat de medicul specialist înainte de sarcină.

Simptomele la femei pot fi:

– secreţii vaginale anormale, abundente, de culoare galben-verzui;
– mâncărime;
– disconfort;
– miros neplăcut;
– dureri în timpul actului sexual;
– urinări frecvente;
– dureri în timpul urinării;
– roșeață.

Simptomele la bărbaţi pot fi:

– secreţii anormale ale penisului;
– usturime în timpul urinării şi după;
– iritație şi roşeaţă a vârfului penisului.