Candidoza, cea mai răspândită infecție intimă. Tu știi cum să o depistezi?
1 aprilie 2015Oricine se poate confrunta cu o infecție urinară. Asigură-te că ești bine!
17 aprilie 2015Trichomonas Vaginalis sau tricomoniaza e unul dintre acele lucruri delicate despre care preferăm să nu vorbim; și ne spunem că nouă nu o să ni se întâmple. Este o infecție intimă des întâlnită și pe care o putem contracta fără să ne confruntăm ulterior cu simptome supărătoare.
Această afecțiune genitală este întâlnită în special în rândul femeilor active sexual; cu precădere la cele cu vârsta între 15 și 35 de ani, segmentul de vârstă cel mai expus riscului de infecție. Explicația este destul de simplă: Trichomonas vaginalis poate trăi în interiorul uretrei feminine (dar și a celei masculine); și devine activ odată cu începerea vieții sexuale.
Tricomoniaza – Care sunt cauzele
Afecțiunea i se „datorează” unui parazit, un microorganism care preferă un mediu umed; așa cum este vaginul și care rareori supraviețuiește în afara organismului uman. Prin urmare, foarte rar se poate întâmpla să iei acest parazit prin folosirea la comun a unui prosop, a lenjeriei sau prin utilizarea unor scaune de toaletă unde igiena lasă de dorit. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fii mai puțin atentă în privința acestor lucruri.
De asemenea, viitoarele mămici trebuie să știe că se poate transmite de la mamă la fat; în timpul nașterii. Un motiv în plus să ne testăm frecvent, mai ales atunci când decidem că este momentul să devenim părinți.
Infecția se poate lua ușor, în special dacă nu folosim protecție; iar semnele întârzie de multe ori să apară, astfel încât se poate întâmpla uneori să treacă săptămâni bune până să ne simțim deranjate. Perioada de incubație a parazitului poate dura câteva zile (5-6) sau aproape o lună, timp în care îl poți transmite fără să știi partenerului tău de viață, bărbații nefiind feriți de această afecțiune.
La femei, Trichomonas se poate instala la nivelul vaginului, colului uterin, al uretrei sau al vezicii urinare; iar la bărbați afectează, de obicei, uretra dar se poate răspândi și în zona prostatei și a aparatului genital.
Ce semne și simptome apar
Una din două femei nu are simptome specifice acestei afecțiuni intime. Atunci când apare însă, disconfortul este mult mai accentuat înainte de menstruație sau în timpul și după actul sexual. Cu siguranță nu îți dorești să ajungi însă în acel punct. Primele semne sau cele mai mici bănuieli ar trebui să fie de ajuns pentru a face un test.
Simptomele sunt în general destul de supărătoare; și se manifestă în prima săptămână de la infectare dar nu este exclus ca unele femei să descopere semne specifice abia după 6 luni.
Astfel, primul semn care ar trebui să ne atragă atenția îl reprezintă apariția unor secreții vaginale anormale, abundente, de culoare verde-cenușiu sau galbui. În plus, ne mai putem confrunta cu probleme delicate precum mirosul neplăcut, nevoia de a urina des și dureri în timpul urinării. Totodată, roșeața, mâncărimile sau un disconfort neobișnuit în timpul actului sexual pot fi alte semne ale unei infecții cu Trichomonas. Unele femei au mai acuzat dureri la nivelul inferior al abdomenului. Nu uita însă că nu este obligatoriu să ai toate aceste simptome, ba chiar te poți număra printre cele pe care Trichomonas nu le supără cu nimic.
În ce-i privește pe bărbați, ei sunt în mare parte „pur-tători sănătoși” și în 90% din cazuri ei nu acuză simptome. Spre surprinderea lor, de obicei află că au contractat infecția abia atunci când partenerele lor încep tratamentul; tratament pe care se văd nevoiți să-l urmeze și ei.
Partenerul nostru poate totuși să constate iritații la vârful penisului, secreții anormale; precum și usturime la urinare sau după ejaculare. E important să fim atente dacă ceva îl deranjează sau, dacă depistăm infecția la noi, să avem grijă să urmeze și el tratamentul adecvat. Sănătatea noastră intimă depinde de noi și ne poate influența inclusiv viața de cuplu.
La ce riscuri ne expunem
În situația în care nu avem simptome și nici măcar nu bănuim o infecție cu Trichomonas, riscăm foarte mult expunerea la complicatii care apar când afecțiunea nu este tratată la timp.
Dacă așteptăm un bebe, e bine să acordăm o atenție sporită sănătății noastre intime. Tricomoniaza ne poate afecta dezvoltarea normală a sarcinii și poate chiar să provoace o naștere prematură.
În plus, un organism slăbit de infecție este vulnerabil în fața altor afecțiuni genitale sau ale tractului urinar. În consecință, dacă nu depistăm la timp tricomoniaza și nu urmăm tratamentul corespunzător, putem avea neplăcuta surpriză să descoperim ulterior o infecție a vezicii urinare sau a trompelor uterine.
Cum depistăm Tricomoniaza, Trichomonas Vaginalis
Depistarea afecțiunilor genitale era asociată până acum cu disconfortul și jena de a merge la un cabinet de specialitate. Infecțiile intime puteau fi diagnosticate doar în laborator, pe baza unor prelevari de secreții iar asta putea să însemne zile de așteptare în neliniște și uneori teama că cineva cunoscut ar putea afla și ne-ar putea judeca.
Sănătatea intimă depinde numai de noi; iar acum, din fericire, e mult mai simplu, mai comod și mai discret, să depistăm infecțiile intime; inclusiv Trichomonas Vaginalis. Putem face asta la noi acasă, fără a fi stanjenite de nimeni și nimic, folosind un test Veneris. Se face pe bază de urină, e ușor de găsit în farmacii și are un preț accesibil. Și pentru că e un test unisex, îl poate folosi și soțul sau partenerul. Cu siguranță orice cuplu își dorește o relație armonioasă, în care să adune cât mai multe experiențe frumoase. De aceea, pentru liniștea voastră, e bine să vă testați frecvent, amândoi.