Cum hrănim fericirea în cuplu – Top 3 alimente afrodiziace mereu la îndemână
18 decembrie 2015Învață să-ți iubești feminitatea!
12 mai 2016Iarna înseamnă bucurie, cadouri, parfum de portocale în toată casa sau oameni de zăpadă haioși. Dar pe lângă toate bucuriile mari și mici, sezonul rece aduce și frig, imunitate scăzută, și implicit viroze și afecțiuni mai mult sau mai puțin supărătoare.
De aceea, pentru maximum de bună dispoziție pe timp de iarnă, trebuie să avem grijă ca sistemul nostru imunitar să poată combate cu spor virusurile și bacteriile care ar putea da buzna în organism. Altfel, o imunitate firavă poate ne predispune inclusiv la infecții intime, nu doar la gripă sau răceală.
Cum funcționează imunitatea?
Imunitatea are pe parcursul unui an diverse variații. Este un lucru firesc, cu efecte care depind însă de modul de viață al fiecărei persoane, de obiceiurile alimentare, dar și de meteosensibilitatea fiecăruia dintre noi. Dacă la începutul anului, primăvara, imunitatea este în creștere și atinge forma maximă în timpul verii, odată cu răcirea vremii, începând din toamnă, începe să scadă, astfel că iarna suntem mai vulnerabili la fel și fel de afecțiuni, unele mai grave, altele mai puțin, dar toate cauze sigure de disconfort.
Din păcate, imunitatea scăzută nu prezintă simptome clare, specifice, iar cel mai adesea aflăm că sistemul nostru imunitar nu o duce prea bine abia atunci când ne confruntăm cu o infecție. Lipsa de energie tot mai frecventă sau senzația de oboseală constantă ar trebui să ne dea de gândit, dar nu reprezintă un indiciu pe care să ne putem baza întotdeauna.
Trucuri naturale pentru imunitate puternică
Potrivit unui comunicat de presă al Societății Naționale de Medicina Familiei, 7 din 10 români aleg să-și fortifice imunitatea printr-o alimentație bogată în fructe și legume proaspete, semn că stimulentele și remediile naturale sunt tot mai atractive, în detrimentul produselor farmaceutice.
Cum întărim deci organismul pentru a-i spori forța de apărare? Cum îl antrenăm pentru a suporta mai ușor frigul și pentru a nu permite virusilor și bacteriilor să-și facă de cap? Iată câteva trucuri energizante, naturale, care ne dau un plus de energie și sănătate:
Gânduri frumoase
Cum trăim și cum gândim, ce simțim și ce împărtășim cu cei din jur; toate acestea pot avea un impact asupra sănătății noastre emoționale și în consecință asupra stării generale de sănătate. Pentru că emoțiile sunt cele mai puternice imunostimulatoare.
Supărările, cuvintele care dor, întâmplările mai puțin fericite sau orice lucru negativ care se petrece în viața noastră, toate ne pot dezechilibra, puțin câte puțin, sistemul imunitar. Cum prevenim asta? Păstrându-ne calmul, cât de des posibil și încercând să nu ne stresăm mai mult decât este cazul când ceva nu merge conform planurilor noastre. Tratându-i pe ceilalți cu amabilitate și zâmbete, astfel încât să primim înapoi doar gânduri de bine și energie pozitivă.
Prin urmare, este important ne ferim de gândurile rele, nu ne supărăm prea des; și învățăm să fim recunoscători pentru orice lucru bun ce ni se întâmplă, oricât de mărunt ar părea, ne hrănim mintea și sufletul cu bucurie, iar bucuria se transformă în sănătate.
Hrana vie
Și pentru că a venit vorba despre hrană, să nu uităm că mâncarea poate fi cel mai eficient medicament.
Astfel, sucurile și smoothie-urile proaspete (consumate imediat după preparare), din fructe și legume pline vârf cu vitamina C, nu ar trebui să lipsească din meniu de iarnă. Ce punem în storcător sau în blender? Morcovi veseli, sfecla roșie în obrajii, țelina voioasă, mere zdravene și portocale pline de vitalitate. Ce primim? Cel mai gustos refresh pentru sistemul imunitar. Pentru că vitamina C ameliorează simptomele și reduce durata răcelii; întărindu-ne totodată în fața altor afecțiuni.
Din meniu nu ar trebui să lipsească nici cătina, măceșele sau murăturile; în special castraveții și varza, întrucât acestea din urmă conțin probiotice – acele bacterii bune pentru organism, cu rol benefic în digestie și proprietăți antibiotice. Foarte bun este și borșul de casă, cel de băut, din tărâțe de grâu. A nu se confunda cu borșul preparat, de asemenea bun, dar nu la fel de eficient. Toate sunt bogate în nutrienți și vitamine, dar mai ales vitamina C; cel mai puternic aliat împotriva infecțiilor de orice fel.
Iar dacă vorbim despre salate sau mâncăruri gătite, acestea sunt mult mai hrănitoare și mai sănătoase; dacă includ ceapă și usturoi, după gust, preferabil a fi însă consumate în stare proaspătă. Motivul: sunt cel mai bun mix de fier, calciu și vitaminele C, E și A, precum și alte elemente benefice, cu rol antioxidant și de apărare; dar care nu sunt pe gustul virusurilor și al bacteriilor. Asta le face să acționeze ca un veritabil vaccin natural, îmbunătățindu-ne rezistența atât în fața afecțiunilor de sezon, precum și în fața unor infecții sau boli mai grave, care afectează inima, sistemul digestiv sau starea generală de sănătate.
Ceai pentru imunitate
Cel puțin la fel de sănătoase și de tamăduitoare sunt și ceaiurile. În plus, pe lângă faptul că sunt bune pentru imunitate, ceaiurile sunt un excelent remediu pentru frigul de afară. Încălzesc trupul și dezgheață buna dispoziție.
Fie că este ceai verde sau oricare alt ceai din plante medicinale; precum mușețelul, sunătoarea, echinaceea sau teiul – sau ceaiuri din fructe ca măceșele sau cătina, toate acestea întăresc organismul și înviorază mintea. Au aceleași efecte ca niște antibiotice, dar fără efecte adverse. Sunt cea mai sănătoasă doză de minerale și vitamine, de la fosfor, fier sau calciu până la flavonoizi și aminoacizi.
Și pentru că suntem la capitolul Ceaiuri, amintim că un leac de mare ajutor pentru sistemul respirator; și în același timp un excelent stimulent pentru imunitate este ceaiul de ghimbir cu lămâie și miere de albine. Pune sângele în mișcare, are efect detoxifiant și e totodată un deliciu care ameliorează problemele digestive specifice sărbătorilor.
O imunitate forte, darul cel mai de preț
Sănătatea este cadoul pe care ni-l facem singuri, în fiecare zi, dacă mâncăm pentru a ne hrăni și nu doar pentru gust, ne odihnim cât trebuie, trăim în armonie cu ceilalți și avem în general grijă de noi. Iar sănătatea, știm bine, este un dar neprețuit.