Trichomoniaza: simptome, testare, tratament
10 octombrie 2023HIV: simptome, testare, tratament
10 octombrie 2023Cuprins
Cum se transmite vaginita bacteriană?
Cine este afectat de vaginita bacteriană?
Cum se poate preveni vaginita bacteriană?
Cum afli dacă ai vaginită bacteriană?
Cum funcționează testul rapid de vaginită bacteriană?
Ce este vaginita bacteriană?
Vaginita bacteriană, numită și vaginoză bacteriană, este o infecție intimă care afectează multe femei, cauzată de un dezechilibru al florei vaginale. În mod normal, flora vaginală este dominată de lactobacili. Totuși, când aceștia sunt înlocuiți de o varietate de bacterii, poate apărea infecția.
De cele mai multe ori, responsabilă pentru această afecțiune este bacteria Gardnerella vaginalis. Deși aceasta face parte din flora vaginală normală, în cazul unei creșteri excesive, poate provoca vaginoza bacteriană.
Cauze vaginită bacteriană
Flora vaginală a unei femei poate fi perturbată ușor. Se estimează că până la 78% dintre femei pot experimenta un dezechilibru al florei vaginale, chiar dacă nu manifestă simptomele clasice.
Există numeroase cauze care pot duce la înmulțirea bacteriilor dăunătoare și, prin urmare, la vaginită (vaginoză) bacteriană. Printre acestea se numără debutul timpuriu al vieții sexuale, folosirea unui dispozitiv intrauterin, tampoanele intravaginale, diafragma, spălăturile vaginale, lenjeria intimă sintetică sau igiena excesivă, deoarece anumite produse cosmetice cu compuși chimici pot fi dăunătoare.
Vaginoza bacteriană poate fi influențată și de modificările hormonale, fiind mai frecventă în perioada menstruației și afectând până la 23% dintre femeile însărcinate.
Chiar și bărbații pot contracta această infecție de la partenere și o pot transmite mai departe, ceea ce înseamnă că schimbarea frecventă a partenerilor sau partenerii multipli pot crește riscul acestei infecții.
Simptome vaginită bacteriană
Cele mai des întâlnite simptome ale vaginitei (vaginozei) bacteriene la femei constau în secreții abundente, omogene, cu miros neplăcut, de culoare alb-gri. Se poate totuși întâmpla ca unele femei să aibă secreții gălbui. Depinde de organismul fiecărei persoane, de obiceiurile alimentare și de stilul de viață individual. De asemenea, e posibil ca mirosul să fie asemănător celui de pește, fiind destul de neplăcut și, în general, mult mai accentuat în urma unui contact sexual.
Unele femei au raportat senzații de arsuri, mâncărimi și chiar dureri în timpul actului sexual. Manifestările pot varia în intensitate de la o persoană la alta, existând posibilitatea ca unele femei să observe simptome mai severe, precum înroșirea și inflamarea vulvei.
Deși vaginita bacteriană poate afecta semnificativ confortul unei femei, multe dintre ele nu prezintă niciun simptom. Vaginita (vaginoza bacteriană) la bărbați, de obicei, nu generează simptome, astfel că bărbații au posibilitatea de a contracta infecția fără a resimți vreu disconfort.
Cum se transmite vaginita bacteriană?
Deși vaginita (vaginoza) bacteriană nu este clasificată ca boală cu transmitere sexuală, ea este mai prevalentă la femeile care sunt active sexual.
Cine este afectat de vaginita bacteriană?
Vaginoza bacteriană poate afecta orice femeie, inclusiv pe cele care nu sunt active sexual. Cu toate acestea, este mai comună în rândul femeilor aflate la vârsta reproductivă și care sunt active sexual.
Riscuri vaginită bacteriană
Vaginita bacteriană este una dintre cele mai frecvente infecții vaginale la femeile aflate la vârsta reproductivă. Deși adesea s-ar putea să nu provoace complicații, când acestea apar, pot fi semnificative. Iată câteva dintre riscurile și complicațiile potențiale asociate vaginitei bacteriene:
-risc crescut de boli cu transmitere sexuală: femeile cu vaginită bacteriană au un risc mai mare de a contracta boli cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV, virusul herpes simplex (HSV), gonoreea sau chlamydia;
-complicații în timpul sarcinii: vaginita bacteriană poate crește riscul mai multor complicații în timpul sarcinii, inclusiv:
-naștere prematură;
-greutate mică la naștere;
-boala inflamatorie pelvină (BIP): o infecție a organelor reproductive ale femeii.
-infecții post-chirurgicale: femeile cu vaginită bacteriană sunt la un risc mai mare de a dezvolta o infecție după o intervenție chirurgicală ginecologică;
-riscuri cu dispozitivele intrauterine (DIU): există o șansă crescută de a dezvolta boala inflamatorie pelvină (BIP) la femeile cu vaginită bacteriană care au, de asemenea, un dispozitiv intrauterin (DIU);
-recurență: vaginita bacteriană se poate întoarce chiar și după tratament;
-impactul asupra relației de cuplu și impactul psihologic: simptomele vaginitei bacteriene, cum ar fi mirosul și secreția, pot afecta stima de sine a unei femei și relațiile ei intime;
Deși acestea sunt riscuri potențiale, nu toate femeile le vor experimenta. Diagnosticul și tratamentul corespunzător pot reduce riscurile, așadar este esențială consultarea unui medic dacă se suspectează vaginita bacteriană.
Cum se poate preveni vaginita bacteriană?
Prevenirea vaginitei (vaginozei) bacteriene implică măsuri care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor în vagin:
-evitarea dușurilor vaginale: acestea pot perturba echilibrul natural al bacteriilor din vaginul unei femei;
-limitarea numărului de parteneri sexuali: folosirea protecției, cum ar fi prezervativele, este esențială;
-igiena adecvată: o femeie ar trebui să se spele zilnic în zona genitală cu săpun blând și să o mențină uscată;
-purtarea de lenjerie din materiale respirabile: lenjeria din bumbac și evitarea hainelor strâmte sunt recomandate;
-schimbarea frecventă a produselor sanitare: în timpul menstruației, este indicat să schimbe tamponul sau absorbantul regulat;
Tratament vaginită bacteriană
Vaginita bacteriană se tratează, de obicei, cu antibiotice administrate pe cale orală sau sub formă de geluri sau creme vaginale. Durata tratamentului este de câteva zile până la o săptămână. Este important ca tratamentul să fie dus până la capăt, să se evite alcoolul sau activitatea sexuală.
Pentru vaginita bacteriană recurentă, unele femei pot necesita tratamente mai lungi sau combinate. În cazul în care simptomele persită după tratament, este esențială consultarea unui medic.
Cum afli daca ai vaginită bacteriană?
Testul 3 în 1, de la Veneris , este cea mai la îndemână soluție. Se folosește cu ușurință, în intimitatea casei, și oferă un diagnostic rapid și precis.
Cum funcționează testul rapid de vaginită bacteriană?
Afli rezultatul prin testarea unei mostre de urină, în doar câteva minute, cu o precizie de 99%.