Infertilitatea la femei: cauze, simptome, tratament
3 mai 2023Chlamydia la bărbați: riscuri, simptome și diagnosticare rapidă
1 iunie 2023Chlamydia este o boală cu transmitere sexuală (BTS) comună, extrem de contagioasă, provocată de bacteria Chlamydia Trachomatis, care poate afecta atât femeile, cât și bărbații. Cele mai afectate sunt persoanele tinere (18-25), dar și persoanele care schimbă în mod frecvent partenerii sexuali.
În cazul femeilor, dacă nu este tratată corespunzător, infectarea cu Chlamydia poate cauza infertilitate, prin provocarea leziunilor permanente la nivelul sistemului reproducător.
Cum este posibilă infectarea
Poți dobândi Chlamydia, dacă ai contact sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral, chiar și în lipsa ejaculării) cu o persoană care are această infecție în corp. În peste 50% din cazuri, boala se transmite și de la mama infectată la nou-născut, generându-i acestuia complicații precum conjunctivita sau pneumonia.
Pentru a reduce riscurile unei sarcinii cu probleme, screening-ul pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală trebuie făcut la scurt timp de la aflarea veștii că ești însărcinată.
Simptomele infectării la femei
Trei din zece persoane care au Chlamydia nu au niciun simptom. Dacă totuși apar simptomele, ele își fac simțită prezența într-un interval de una-trei săptămâni după contactul sexual. În unele cazuri, simptomele pot apărea după mai multe luni de la contact. Alteori, simptomele pot chiar să dispară după câteva zile. Chiar dacă simptomele dispar, este posibil ca infecția să fie prezentă și să poată fi transmisă mai departe. Printre semnalele bolii se numără: secreții genitale anormale (creșterea în cantitate a secrețiilor vaginale);
- senzație de arsură la urinare;
- inflamarea colului uterin;
- urină purulentă;
- dureri pelvine;
- dureri de burtă;
- dureri în timpul actului sexual;
- dureri la examinarea colului uterin;
- sângerări minore între menstruații;
- sângerări după actul sexual.
Chlamydia mai poate afecta și alte organe, precum:
- rectul (în caz de contact anal neprotejat, ceea ce duce la disconfort și scurgeri rectale);
- gâtul (în caz de contact oral neprotejat, de obicei nu există simptome);
- ochii (în caz de contact cu materialul seminal infectat sau cu lichidul vaginal, ceea ce duce la înroșirea ochilor, durere și secreții- conjunctivită).
Chlamydia și infertilitatea feminină
În rândul femeilor, Chlamydia poate provoca boli inflamatorii pelvine. Aceste afecțiuni duc la deteriorarea trompelor uterine și a uterului și cresc riscul apariției durerilor cornice, infertilității, sarcinilor extrauterine, artritei reactive.
Chlamydia predispune femeile unui risc mai mare de nașteri premature, precum și riscului mult mai crescut de infectare cu HIV.
Depistare rapidă: Testul Veneris, simplu și ușor de folosit acasă
Testul Rapid pentru Chlamydia oferă un diagnostic in vitro, în numai 15 minute, pentru infecția cu transmitere sexuală cauzată de bacteria Chlamydia Trachomatis. Autotestarea se face simplu și confortabil, în intimitatea casei, pe baza secreției prelevate din profunzimea vaginului (cât mai aproape de colul uterin).
Rezultatele generate sunt de înaltă precizie (precum cea garantată de laboratoarele specializate), acuratețea fiind de peste 98,3%.
În cazul unui rezultat pozitiv, trebuie să te adresezi în cel mai scurt timp unui specialist.
Cum poți evita infectarea
Poți evita infectarea, dacă respecți câteva reguli de protecție, prevenție și igienă:
- adoptă relații stabile, cu parteneri care au fost testați și nu au Chlamydia;
- în caz contrar, utilizează corect prezervativele, de fiecare dată când faci sex cu parteneri noi;
- dezinfectează accesoriile erotice după fiecare folosire și nu le împrumuta.
Este esențial să informezi persoana/persoanele care au avut, recent, contact intim neprotejat cu tine, astfel încât acestea să se poată testa și să poată primi tratamentul adecvat. În marea majoritate a cazurilor, antibioticele pot trata cu succes infecția.
Chiar dacă o persoană a tratat, la un moment dat, Chlamydia, asta nu înseamnă că nu va putea contracta, din nou, infecția pe parcursul vieții sale.