
Cum îți crești șansele de a avea o relație
6 decembrie 2022
Infertilitatea la femei: cauze, simptome, tratament
3 mai 2023
MIT SAU ADEVĂR: BĂRBAȚII, DISPERAȚI SĂ FACĂ SEX?!
Testosteronul, bată-l vina!
Studiile de specialitate au demonstrat faptul că bărbații au un libidou mai mare decât femeile. De-a lungul evoluției speciei umane, în diferite culturi și forme de organizare, bărbatul a manifestat o mai mare dorință de a avea mai mulți parteneri sexuali comparativ cu femeia. În toată această poveste, testosteronul joacă un rol important, este de părere Dr. Carole Hooven, care și-a susținut teza de doctorat la Harvard (acolo unde avea să și devină profesor), cercetând diferențele de sex și testosteronul.
Cercetările doctorului Hooven aduc o nouă perspectivă asupra înțelegerii diferențelor dintre bărbați și femei, sub aspect sexual. Natura sexuală a bărbatului nu se rezumă doar la comportamentele analizate în cuplurile hetero. În zilele noastre există stereotipuri care fac referire la relațiile gay. Bărbații gay sunt dispuși să-și schimbe mai des partenerii sexuali, prin comparație cu femeile gay. Femeile care au decis să-ți schimbe genul, devenind bărbați, în urma intervențiilor chirurgicale și a tratamentelor hormonale, și-au schimbat dinamica sexuală. Multe susțin că au ajuns să înțeleagă presiunea hormonală exercitată aspura bărbaților. Optica lor s-a schimbat, la fel și comportamentul, odată cu creșterea nivelului de testosteron. În același timp, bărbații care decid că vor să devină femei, înregistrează în urma tratamentelor hormonale, o scădere dramatică a libidoului, ceea ce duce, de asemenea, la schimbarea comportamentului sexual.
La pubertate, adolescenții se gândesc foarte mult la sex. În acea perioadă, nu numai testosteronul este la cote ridicate, ci și estrogenul. Se pare, însă, că testosteronul are particularitățile sale care pot influența puternic activitatea sexuală. De-a lungul istoriei au fost făcute mai multe experimente, precum castrarea pe subiecți umani, care au demonstrat că scăderea nivelului de testosteron determină o dorință mai scăzută.
Ce minuni face estrogenul. Diferențe în perceperea plăcerii
Atât la bărbați, cât și la femei, senzațiile de dinaintea orgasmului, precum și orgasmul în sine, se resimt diferit. Există și o vorbă unanim accceptată: după sex, bărbații merg la somn, iar femeile se apucă de curățenie. Reacționăm diferit!
Dr. Carole Hooven a intervievat și analizat persoane trans, spre o mai bună înțelegere a efectelor generate de suplimentarea sau scăderea testosteronului, precum și a estrogenului.
Rezultatele cercetării concurează cu literatura de specialitate, prin perspectiva nouă adusă asupra a ceea ce simt bărbații versus ceea ce simt femeile. Femeile care aleg să devină bărbați iau testosteron. Acestea au raportat faptul că au început să experimenteze diferit orgasmul, aflându-se chiar în faza în care nu aveau intervenții și la nivelul organului reproductiv. Simplul tratatment hormonal a făcut ca aceste persoane să aibă un orgasm mult mai scurt ca durată, dar mult mai intens și focusat pe organele genitale. Schimbările produse au generat un val neașteptat de reacții de suprindere. Atunci când trăiau ca femei, aceste persoane experimentau, din punct de vedere sexual, ceea ce experimentează, de asemenea, și bărbații care vor să devină femei, urmând tratamentul hormonal cu estrogen.
Creșterea estrogenului în detrimentul testosteronului duce la orgasme care devin mai lungi ca durată, cu efect asupra întregului corp. Acestea sunt mai scăzute ca intensitate la apogeu, dar se resimt ca atunci când întregul corp ar fi un organ sexual. Oamenii intervievați au definit orgasmul de după blocarea testosteronului ca pe o full-body experinece, ca pe ceva mult mai intens și plăcut, totodată.
Scăderea libidoului afectează atât bărbații, cât și femeile
Prin prisma efectelor pe care le are testosteronul, o părere foarte răspândită, mai ales, printre femei face referire la faptul că bărbații ar fi mereu pregătiți pentru sex. Oricând, oriunde și cu oricine! Ei nu refuză absolut nimic, niciodată! Nu numai că acesta este un mit, dar este, de asemenea, un fapt incredibil de dăunător atât bărbaților, cât și femeilor, spune Stephanie Buehler, PsyD, psiholog autorizat și terapeut sexual certificat de AASECT la Hoag for Her Center for Wellness din California. În practică, susține psihologul, numărul femeilor care se plâng de dorința sexuală scăzută a partenerului lor este cel puțin egal cu cel al bărbaților care se plâng de scăderea libidoului partenerei lor. Să vedem care ar putea fi cauzele și cum se poate redobândi libidoul crescut, la nivel de cuplu.
Cauzele scăderii libidoului
Există numeroase motive care pot declanșa nemulțumiri în cuplu, atunci când vine vorba de dinamica sexuală. Cele mai frecvente explicații se referă, de fapt, la o nepotrivire a impulsurilor sexuale între parteneri, dar și la probleme care țin de orgasm sau de excitare.
1. Ejacularea sau impotența
Psihologul Stephanie Buehler spune că bărbații au, de obicei, o problemă cu ejacularea sau impotența. Cauzele psihologice fundamentale le-ar putea provoca astfel tot felul de blocaje. Totodată, tratamentele pentru potență, nefuncționând, pot naște și ele așteptări mari, dezămagiri pe măsură, dar și frustrări.
2. Sarcina/apariția unui copil
Venirea pe lume a unui copil este o mare bucurie. La nivel de cuplu, însă, schimbările care survin pot da peste cap rutina partenerilor. Femeile pot experimenta un sex neplăcut și se pot lupta cu o dorința sexuală insuficientă, în timpul unei sarcini sau după. Nici kilogramele în plus nu sunt de neglijat sub acest aspect. Bărbații, la rândul lor, se pot simți neglijați, neștiind, de cele mai multe ori, să comunice partenerelor lor dorințele într-un mod care să nu rănească. Femeia care a devenit mamă poate amorți interesul sexual al bărbatului, din păcate, pentru că maternitatea a purtat dintotdeauna o aură sacră. El nu o mai poate vedea pe ea ca pe o amantă, ci doar ca pe mama copilului. Astfel de situații se pot remedia cu ajutorul unui terapeut.
3. Traumele și bolile
Traumele nerezolvate, din copilărie, ar putea juca, de asemenea, un rol substanțial în incapacitatea unei persoane de a-și păstra o viață amoroasă excelentă. La fel de afectate pot fi și persoanele care încearcă să-și restabilească sexualitatea, după o luptă cu o boală sau cu o infecție cronică. Acestea pot cere ajutorul unui specialist. Persoanele cu ADHD, de pildă, au o mare dificultate în a se concentra asupra actului sexual. Prin urmare, rezolvarea problemelor de natură psihică, îngrijirea sănătații emoționale și o bună gestionare a stresului, contribuie, așadar, la o viață sexuală îmbunătățită considerabil. Unele situații vin în viața oamenilor cu o încărcătură puternică, greu de gestionat de către persoana în cauză, în lipsa unor îndrumări din partea profesioniștilor cu expertiză.
Cum poți cultiva pasiunea în cuplu
– nu te rezuma la a discuta obsesiv, pe un ton de reproș, cu partenerul despre problemele pe care le întâmpinați;
– încearcă să-ți aduci contribuția, să ajuți real, când celălalt se simte copleșit de sarcini;
– încearcă să ieși din cotidian, să lansezi o invitație la cină, să inițiezi plecarea într-o vacanță;
– amintește-ți lucrurile care au contribuit, de la începutul relației, la o bună conectare între tine și persoana iubită;
– nu renunța la a face complimente și nici la a recunoaște aportul pe care persoana iubită îl aduce în relație;
– încearcă să abordezi cu receptivitate propunerile, ideile îndrăznețe pe care ți le înaintează partenerul, atât timp cât te simți în confort cu ele;
– nu elimina posibilitatea de a ajunge cu persoana iubită pe canapeaua unui terapeut.
Încheiem cu un citat asupra căruia fiecare cititor poate reflecta:
„Aducem cu noi înșine în relațiile de dragoste această anxietate nejustificată. Se așteaptă ca dragostea, pe lângă faptul că asigură subzistența emoțională, compasiune și tovărășie, să funcționeze și ca panceu pentru singurătatea existențială. Ne privim partenerul ca un zid de apărare împotriva vicisitudinilor vieții moderne. Nesiguranța noastră umană nu este mai mare astăzi decât în vremurile precendente. De fapt, chiar contrariul ar putea fi adevărat. Ceea ce este diferit este că viața modernă ne-a privat de resursele tradițioanale și a creat o situație în care ne îndreptăm către o persoană pentru protecția și relațiile afective pe care obișnuia să le asigure o multitudine de rețele. Raporturile de intimitate dintre adulți sunt supraîncărcate de așteptări”.
Esther Perel, terapeut de cuplu și de familie
Surse articol:
Studii de caz: Dr. Carole Hooven, profesor în cadrul Departamentului de Biologie Evolutivă Umană, Universitatea Harvard
Studii de caz: Stephanie Buehler, PsyD, psiholog autorizat și terapeut sexual certificat de AASECT la Hoag for Her Center for Wellness din California