6 mituri despre BTS
1 iulie 2014De ce nu ne informăm despre SEX?
19 noiembrie 2014Pentru cei care se protejează cu ideea că un singur partener sexual înseamnă zero griji în privința BTS (bolilor cu transmitere sexuală) avem o veste proastă. Atunci când faci sex cu partenerul tău, de fapt faci sex cu întregul său trecut sexual. Mai exact, cu toți cei cu care el a avut contacte sexuale în ultimii 10 ani; și toți cu care au avut ei mai departe contacte sexuale în alți 10 ani. Deci situația nu este chiar așa de simplă; iar riscurile de a contracta o BTS sunt mai mari decât ne închipuim.
Educația sexuală și riscul de BTS
Educația sexuală în România (și tot ce ține de BTS) rămâne un subiect tabu; indiferent de cât de optimist am privi acest aspect. Tot mai mulți tineri încearcă însă să remedieze acest aspect nefericit; și să umple golurile lăsate de lipsa unei educații sexuale timpurii cu informațiile pe care le găsesc cu ușurință în mediul online.
Există multe cazuri în care partenerul este un simplu purtător; fără simptome, fără probleme, ce poate doar da mai departe infecția. Virusii pot infecta o persoană și pot rămâne fără manifestări sau simptome; până când sistemul imunitar al purtătorului este indeajuns de scăzut sau slăbit. Abia atunci îți poți da seama că ai o infecție cu transmitere sexuală și de multe ori este prea târziu.
Există în conștiința comună perspectiva greșită conform căreia îți poți da seama că partenerul tău nu suferă de nicio boală sexuală prin simplul fapt că are o igienă intimă ireproșabilă și pentru că îi cunoști trecutul sexual.
Teste rapide pentru BTS
Concluzia este că de fiecare dată când ai un partener nou în viața ta sexuală este bine să porniți la drum informat. Testați-vă amândoi pentru orice BTS de la început și repetați ori de câte ori este nevoie. Nu are nicio legătură cu lipsa încrederii față de partener, este pur și simplu cea mai sigură metodă să puteți duce împreună o viață sănătoasă.