Summer time=summer love? Cum să ai grijă de tine vara aceasta
23 iunie 2016Cum să vă relaxați în doi? Idei pentru cupluri fericite
8 iulie 2016Simptomatica unei game de infecții genitale precum chlamydia, herpesul genital, trichomonas sau candidoza la bărbați este adesea redusă sau chiar inexistentă, de aceea, pentru mulți bărbați, aceste afecțiuni trec neobservate.
Din nefericire, ele sunt transmise partenerei, ceea ce poate influența negativ viața de cuplu și experiențele sexuale.
Un bărbat care nu va prezenta simptome nu va ști nici când va contracta o afecțiune intimă, aspect ce poate fi destul de îngrijorător, deoarece infecția genitală netratată la timp poate afecta negativ și ireversibil organismul.
Despre infecțiile genitale
Infecțiile genitale sunt afecțiuni des întâlnite mai ales în cazul femeilor și bărbaților cu o viață sexuală activă. Netratate, aceste infecții pot produce complicații grave, cu repercusiuni ireversibile asupra sănătății noastre.
La femei, infecțiile vaginale pot afecta fertilitatea, libidoul, capacitatea de a ajunge la orgasm, pot declanșa apariția unor grave afecțiuni precum boala inflamatorie pelvină sau pot cauza o sarcină cu probleme.
La bărbați, afecțiunile intime pot cauza prostatită cronică, scăderea nivelului de energie, disconfort în timpul actului sexual și la urinare. De asemenea, ele deschid poarta spre o mulțime de alte afecțiuni mai grave, printre care și impotența sau compromiterea sistemului imunitar.
Printre cele mai comune afecțiuni de această natură se numără candida, chlamydia, herpesul genital, trichomonas.
Candidoza la bărbați
În cele mai multe cazuri, bărbații sunt asimptomatici, așadar nu vor ști că au contractat o infecție genitală. Cu toate acestea, există situații în care și bărbații pot prezenta simptome destul de inconfortabile ale acestor afecțiuni.
În cazul candidozei, simptomele sunt dintre cele mai variate. În infecția cu candida, bărbații se pot confrunta cu durere și rigiditate musculară, disconfort în timpul actului sexual, scăderea apetitului, hiperactivitate, indigestie, constipație sau prostatită cronică.
La nivel genital, cel mai frecvent simptom în cazul infecțiilor este mâncărimea. Mâncărimile nu sunt simptome stricte ale candidozei; ele pot fi cauzate de candidoza sau balanita sau pot fi declanșate de infecția cu herpes, tricomonas sau alte infecții fungice.
De asemenea, se mai pot observa usturimi și arsuri la urinare, prurit și senzație de arsură în zona genitală și urină mai închisă la culoare și cu un miros mai puternic.
La nivelul dermei, se pot observa o înroșire și inflamare a penisului și depuneri albicioase pe penis.
Secreția albicioasă se poate extinde către perineu, interfesier și la plicile inghinale. Deseori, candidoza poate provoca cistite, uretrite sau pielite.
Cât de gravă este candidoza la bărbați?
Deși de cele mai multe ori bărbații sunt purtători sănătoși ai unor infecții; există o mulțime de semne clare că aceste infecții nu trebuie lăsate netratate. Cei mai mulți bărbați nu ajung la tratament pentru că nu prezintă simptome, dar ei trebuie să știe că pot fi purtătorii unor afecțiuni. Cea mai importantă în acest caz este testarea frecventă pentru a depista posibilele afecțiuni genitale.
Cum este afectată partenera?
Chiar și în cazul unei relații monogame, este foarte importantă testarea pentru depistarea candidozei genitale. În caz contrar, ea poate fi transmisă în mod inconștient partenerei. Așa cum menționam mai devreme, mulți bărbați nu prezintă simptome ale anumitor afecțiuni genitale.
În ce constă tratamentul unei astfel de infecții?
Înainte de începerea oricărui tratament este necesară o testare pentru a afla cu exactitate despre ce afecțiune este vorba.
În cazul candidozei, dacă s-a stabilit diagnosticul, medicul va decide o schemă de tratament în funcție de gravitatea și localizarea infecției, precum și de recurența ei. Uneori este suficient un tratament local, eventual modificarea dietei și respectarea unor reguli de igienă. În cazurile mai grave, candidoza poate compromite sistemul imunitar, de aceea se va urma un tratament medicamentos, pe cale orală sau intravenoasă, timp de câteva săptămâni.
Este foarte important apelul la medic, nu tratamentul “după ureche”. În ciuda caracterului unor afecțiuni de a trece neobservate, ele pot conduce la boli mult mai grave, cu repercusiuni negative ireversibile asupra organismului.