Gonoreea

Ce este Gonoreea?

Gonoreea este o boală infecto-contagioasă, catalogată drept boală cu transmitere sexuală, cunoscută popular sub numele de: „sculament” sau blenoragie. Este transmisibilă sexual, prin contact vaginal, oral sau anal.

Gonoreea este un patogen specific omului, care a dezvoltat mecanisme de rezistenţă la atacurile sistemului imunitar ale organismului gazdă. Infertilitatea şi creşterea riscului de infectare cu HIV sunt cele mai grave probleme pe care le poate cauza persoanelor infectate. Manifestările sunt diferite la femei și bărbați.

Cum se transmite această infecţie?

Este o infecţie generată de Neisseria gonorrhoeae, transmisibilă de la un partener sexual infectat la altul. De asemenea, infecţia se poate transmite de la mamă la făt în timpul naşterii, de aceea se recomandă testerea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală înainte de a rămâne însărcinată.

Este posibil să contactezi gonoree dacă:
– ai contact sexual, vaginal, oral sau anal, neprotejat de prezervativ;
– parteneri sexuali multipli;
– îți începi viața sexuală înaintea vârstei de 16-17 ani, când informaţiile despre sănătatea sexuală sunt insuficiente sau deseori neluate in seama.

Cine este afectat de Gonoree?

Conform statisticilor oficiale publicate de Centers for Disease Control and Prevention, tinerii între 15 şi 24 de ani sunt cei mai afectaţi de infecţiile cu gonoree. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt înregistrate anual 60-70 de milioane de noi cazuri de infectare.

Care sunt simptomele?

Perioada de incubaţie a Gonoreei, adică timpul trecut de la infectare și până la apariţia primelor simptome, este cuprinsă între 3 şi 21 de zile. Unele persoane nu prezintă simptome pâna când nu dezvoltă complicaţii grave.

Cum previi infecţia?

Gonoreea, ca toate bolile cu transmitere sexuală, poate fi prevenită prin folosirea prezervativului.

Care este tratamentul?

Deşi poate avea complicaţii grave, gonoreea poate fi vindecată prin administrarea de antibiotice. Complicaţiile grave cauzate de infecţia gonococică nu pot fi vindecate doar prin tratamentul cu antibiotic. Este recomandată retestarea după 5-6 luni de la terminarea tratamentului pentru a verifica dacă infecţia a fost eliminată complet. Fiind o boală cu transmitere sexuală, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, precum și, dacă este cazul, de partenerii din utimele 60-90 de zile.

Netratarea la timp poate duce la complicaţii grave. Infecţia poate fi transmisă de la mamă la făt, iar copiii pot suferi de infecţia globilor oculari sau le pot fi afectate ireversibil organele de reproducere, devenind infertili. Înainte de sarcină, se recomandă testarea ambilor parteneri pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală.

Adulții pot dezvolta afectiuni ale articulatiilor. Netratata poate duce la infertilitate, iar femeile insarcinate pot suferi o sarcină ectopică (în rare cazuri poate duce la decesul mamei).

Simptomele la femei pot fi:

– usturime la urinare;
– durere la urinare;
– secreţii vaginale purulente, de culoare alb-gălbuie;
– durere în timpul actului sexual.

Simptomele bărbaţilor pot fi:

– secreţii ale penisului de culoare alb-gălbuie;
– durere la urinare;
– usturime la urinare;
– dureri abdominale.