Hepatita B
7 iunie 2014Mie nu mi se poate întampla! BTS
8 iunie 2014Ce este Gonoreea?
Boala infecto-contagioasă numită gonoree, catalogată drept boală cu transmitere sexuală, cunoscută popular sub numele de: „sculament” sau blenoragie. Este transmisibilă sexual, prin contact vaginal, oral sau anal.
Gonoreea este un patogen specific omului, care a dezvoltat mecanisme de rezistență la atacurile sistemului imunitar ale organismului gazdă. Infertilitatea și creșterea riscului de infectare cu HIV sunt cele mai grave probleme pe care le poate cauza persoanelor infectate. Manifestările sunt diferite la femei și bărbați.
Cum se transmite această infecție?
Este o infecție generată de Neisseria gonorrhoeae, transmisibilă de la un partener sexual infectat la altul. De asemenea, infecția se poate transmite de la mamă la făt în timpul nașterii, de aceea se recomandă testarea pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală înainte de a rămâne însărcinată.
Este posibil să contactezi gonoree dacă:
– ai contact sexual, vaginal, oral sau anal, neprotejat de prezervativ;
– parteneri sexuali multipli;
– îți începi viața sexuală înaintea vârstei de 16-17 ani, când informațiile despre sănătatea sexuală sunt insuficiente sau deseori neluate în seamă.
Cine este afectat de Gonoree?
Conform statisticilor oficiale publicate de Centers for Disease Control and Prevention, tinerii între 15 și 24 de ani sunt cei mai afectați de infecțiile cu gonoree. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt înregistrate anual 60-70 de milioane de noi cazuri de infectare.
Care sunt simptomele?
Perioada de incubație a Gonoreei, adică timpul trecut de la infectare și până la apariția primelor simptome, este cuprinsă între 3 și 21 de zile. Unele persoane nu prezintă simptome până când nu dezvoltă complicații grave.
Simptomele la femei pot fi:
– usturime la urinare;
– durere la urinare;
– secreții vaginale purulente, de culoare alb-gălbuie;
– durere în timpul actului sexual.
Simptomele bărbaților pot fi:
– secreții ale penisului de culoare alb-gălbuie;
– durere la urinare;
– usturime la urinare;
– dureri abdominale.
Cum previi infecția cu gonoree?
Gonoreea, ca toate bolile cu transmitere sexuală, poate fi prevenită prin folosirea prezervativului.
Care este tratamentul pentru gonoree?
Deși poate avea complicații grave, gonoreea poate fi vindecată prin administrarea de antibiotice. Complicațiile grave cauzate de infecția gonococică nu pot fi vindecate doar prin tratamentul cu antibiotic. Este recomandată retestarea după 5-6 luni de la terminarea tratamentului pentru a verifica dacă infecția a fost eliminată complet. Fiind o boală cu transmitere sexuală, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri, precum și, dacă este cazul, de partenerii din ultimele 60-90 de zile.
Netratarea la timp poate duce la complicații grave. Infecția poate fi transmisă de la mamă la făt, iar copiii pot suferi de infecția globilor oculari sau le pot fi afectate ireversibil organele de reproducere, devenind infertili. Înainte de sarcină, se recomandă testarea ambilor parteneri pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală.
Adulții pot dezvolta afecțiuni ale articulațiilor. Netratată poate duce la infertilitate, iar femeile însărcinate pot suferi o sarcină ectopică (în rare cazuri poate duce la decesul mamei).