
Afecțiuni intime în rândul tinerilor
25 mai 2015
Cum poți contracta o infecție intimă
25 iunie 2015
Poate că s-a întâmplat când te așteptai mai puțin (Sex neprotejat). Un zâmbet, o privire care ți-a dat fiori și ce a urmat a fost una dintre experiențele la care pur și simplu nu puteai și nu doreai să spui ‘nu’. Un episod pe care nu-l regreți și care ar putea deveni una dintre cele mai frumoase amintiri.
Să nu uităm însă că “trăiește clipa” nu înseamnă să o trăim cu orice risc sau cu prețul sănătății noastre. Sexul neprotejat poate avea consecințe serioase precum o sarcină nedorită, pentru care nu eram pregătite sau o infecție intimă. Dacă pur și simplu s-a întâmplat și ai uitat să te protejezi, ai acum la îndemână un ghid de urgență cu informații utile și pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a te asigura că ești bine.
Pasul 1: Testul de sarcină
Dacă nu folosești pilule contraceptive și vrei să fii sigură că nu vei avea o surpriză în scurt timp, e indicat să faci un test de sarcină. Nu te baza doar pe calendarul intim, mai ales dacă ai un ciclu de ovulație neregulat. Pentru a scăpa de îndoieli, caută la farmacie un test de sarcină Barza Ultrasensibil.
Acest test are o sensibilitate mult mai mare față de alte teste obișnuite și poate detecta un nivel foarte scăzut de hCG în urină, de numai 10 mUI/ml, ceea ce face posibilă depistarea sarcinii cu 5 zile înainte de întârzierea ciclului menstrual. În plus, se poate face în orice moment din zi sau din noapte, iar procedura de testare este foarte simplă. Astfel, dacă rezultatul este unul pozitiv, afli în doar câteva clipe. E un test pe care te poți baza și care nu lasă loc de surprize. Vei putea astfel să iei decizia potrivită pentru tine în timp util, fără ca nimeni altcineva să afle dacă nu îți dorești acest lucru.
Pasul 2: Testul pentru infecții intime
Dacă totuși iei anticoncepționale, nu uita că acestea nu te protejează și împotriva afecțiunilor intime, în urma unei experiențe de sex neprotejat. Vaginita bacteriană, tricomonioza și candidoza se numără printre cele mai frecvente afecțiuni genitale, în special în rândul tinerilor. Conform statisticilor, 1 din 4 tineri se confruntă cu o infecție sexuală. Prin urmare, riscul de a contracta o infecție intimă este destul de mare, iar atunci când nu sunt depistate la timp, acestea pot duce la complicatii și probleme de sănătate destul de mari, fiind totodată mai greu de tratat.
Nu te lăsa înșelată de lipsa simptomelor. Dacă nu simți încă un disconfort intim, nu înseamnă neapărat că ești OK. Afecțiunile intime sunt de multe ori asimptomatice, iar testarea pentru Gardnerella Vaginalis, Trichomonas Vaginalis și Candida Albicans nu trebuie amânată..
Cu cât afli mai târziu, cu atât tratamentul medical își face mai greu efectul; iar consecințele asupra sănătății tale pot fi chiar grave. Putem fi purtătoare ale unor infecții genitale chiar și pentru câteva luni bune (până la 6 luni) fără a suspecta nimic dar ne putem confrunta ulterior cu probleme de infertilitate, cu o boală inflamatorie pelvină sau putem avea o sarcină cu diverse complicatii.
Afecțiunile intime la femei
Studiile spun că aproape orice femeie se poate confrunta cu o afecțiune intimă cel puțin o dată în viață. Dintre datele îngrijorătoare amintim că până la 78% dintre femei ar putea avea o flora vaginală dezechilibrată, fără a prezenta simptome. Prin urmare, putem deveni vulnerabile în fața infecțiilor intime destul de ușor după începerea vieții sexuale sau atunci când schimbăm partenerul și nu ne protejăm..
Important de precizat este și faptul că bărbații pot lua la fel de ușor o infecție cu transmitere sexuală și o pot transmite mai departe. Ei sunt în general asimptomatici și se pot îmbolnăvi fără să resimtă apoi nici un disconfort. De cele mai multe ori vor afla abia în momentul în care partenera lor descoperă că este stanjenită de simptome specifice unei afecțiuni intime. Dar probabilitatea ca nici ea să nu aibă simptome nu este de neglijat. Din acest motiv, mai ales în cazul în care au avut o relație ocazională, iar șansele să își revadă partenera sunt minime, cel mai înțelept lucru este să se testeze.
Mai mult decât atât, pentru a preveni reinfectarea, în cazul cuplurilor recent formate se recomandă ca ambii parteneri să se testeze; și să urmeze tratamentul dacă testul iese pozitiv. Aveți astfel grijă de voi în primul rând și totodată veți pune bazele unei relații bazate pe încredere, de care să vă bucurați așa cum vă doriți.
Test pentru infecție intimă
Astfel, chiar dacă partenerul sau partenera vă inspiră încredere și primul contact s-a consumat fără prezervativ; un Test Veneris 3 în 1 vă poate scuti de multe neplăceri. Șansele să întâlniți pe cineva care nu prezintă simptome dar are o infecție intimă nu sunt deloc mici. Mai ales în condițiile în care 27% dintre tinerii care și-au început viața sexuală declară că nu au folosit prezervativul la primul contact sexual.
Din fericire, e ușor să ai grijă de sănătatea ta intimă; și nici nu trebuie să aștepți primele simptome stânjenitoare. Poți depista afecțiunile intime în mod discret și comod; în intimitatea căminului tău, în numai câteva minute, cu ajutorul Testului Veneris 3 în 1. Procedura de testare e simplă, întrucât se face pe baza de urină și are o precizie similară testelor de laborator.
În plus, e unisex. Poate fi utilizat la fel de simplu și de partenerul tău; pentru ca relația voastră să continue în mod sănătos și să adunați împreună cât mai multe amintiri frumoase. Iar dacă rezultatul e pozitiv și urmați tratament; pentru a fi siguri că sunteți bine amândoi, după finalizarea tratamentului, e bine să repetați testul pentru a vă asigura că infecția a dispărut complet.
Testul are un preț accesibil și se găsește ușor în peste 1000 de farmacii din întreaga țară; sau online, pe https://veneris.ro/.
Sănătatea intimă depinde doar de tine. Ai grijă să fii bine, testează-te acasă.