Sex neprotejat? Ghid de urgență
3 iunie 2015Sexul oral. Între plăcere și risc
6 iulie 2015Ce știi despre o infecție intimă? Că afectează în prezent 1 din 4 tineri; iar foarte mulți dintre ei nu s-au testat niciodată pentru depistarea unor astfel de afecțiuni. Este o statistică îngrijorătoare; ce ar trebui să dea de gândit oricărui tânăr care și-a început viața sexuală și nu numai. Cei mai frumoși ani merită trăiți din plin; dar și cu grijă față de sănătatea intimă. Pentru că trebuie să fim sănătoși pentru a ne bucura; așa cum ne dorim de experiențe inedite și pentru a construi amintiri despre care să povestim cu plăcere.
Igiena intimă, un must-do
Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că sexul neptrotejat nu este singura cauză a infecțiilor genitale. Într-adevăr, începerea vieții sexuale îți poate da peste cap flora vaginală; fapt care te face vulnerabilă în fața infecțiilor intime și, totodată, există un risc major de a contracta o infecție cu transmitere sexuală dacă nu folosești prezervativul. De aceea, e important să te protejezi dar nu e suficient.
De exemplu, e foarte important să nu îți neglijezi igiena intimă. Evită pe cât posibil gelurile lubrifiante și produsele cosmetice de calitate îndoielnică destinate zonei intime. Compușii chimici pe care îi conțin acestea pot afecta flora vaginală, favorizând astfel apariția unor infecții intime. De evitat sunt și spălăturile vaginale prea dese și folosirea tampoanelor intravaginale sau a diafragmei și a altor dispozitive intrauterine.
Infecție intimă – recomandări
Mai mult decât atât, trebuie să știi că, deși necesare și recomandate, prezervativele pot să îți afecteze pH-ul vaginal. Când pH-ul vaginal suferă modificări, flora microbiană se poate înmulti peste măsură, ducând apoi la infecții vaginale; uneori fără ca măcar să le poți bănui din cauza lipsei de simptome. Dacă pH-ul vaginal nu este cuprins în limitele normale (3.8-4.5), acest lucru indică prezența unei infecții precum candidoza sau vaginita bacteriană.
Din păcate pentru noi, flora vaginală este destul de sensibilă și trebuie să fim mereu atente; mai ales că studiile au demonstrat că până la 78% dintre femei se vor lovi de problema unei flore vaginale dezechilibrate, cel puțin o dată în viață, fără simptome care să le avertizeze.
Mai trebuie să fii atentă și la folosirea toaletelor publice sau a celor cu igienă îndoielnică. De asemenea, e bine să nu folosești prosoape la comun; sau lenjeria intimă a prietenelor tale. Chiar dacă se întâmplă destul de rar, există totuși un risc de a contracta un parazit responsabil de tricomoniaza.
Un mod de viață echilibrat, must-have
Cum trăiești, cât fumezi, câte nopți albe ai și cu ce te răsfeți când deschizi frigiderul? Dacă răspunsurile la aceste întrebări nu descriu un stil de viață echilibrat, ai motive serioase să faci puțină ordine în viața ta.
Stresul în combinație cu o alimentație nesănătoasă reprezintă rețeta sigură pentru o imunitate scăzută. Iar pe fondul unei imunități firave se pot dezvolta o infecție intimă; precum cea cauzată de ciuperca Candida; prezentă deja în organism și încurajată chiar de noi să se dezvolte în voie atunci când trăim haotic. Cum revenim pe calea cea bună? Nu sărim peste micul dejun, mâncăm fructe și legume cât mai des și nu abuzăm de dulciuri, produse de panificație și fast-food, oricât de gustoase și la îndemână ar fi.
De asemenea, când nu ești în formă și vrei să scapi repede de un disconfort pentru a ieși cu gașca în oraș; antibioticele sunt, de cele mai multe ori, o soluție sigură. Gândește-te totuși că, uneori, chiar și antibioticele pentru răceală pot să dăuneze organismului; afectând flora saprofită. Consecința? Crește riscul de a dezvolta o infecție precum candidoza. Pe lista cu tratamente ce nu trebuie luate “după ureche” putem trece și anticoncepționalele sau alte medicamente pe bază de hormoni care pot cauza dezechilibre hormonale.
Sex & rock’n’roll
Acum că am trecut în revistă și celelalte moduri prin care poți deveni vulnerabilă în fața unor infecții intime, revenim la sex. Da, ne place, e important într-o relație, vrem să fie cât mai mult și cât mai des. Și pentru că nu vrem să intervină monotonia, încercăm să diversificăm experiențele de care avem parte alături de partener.
Nimic greșit până aici, poate doar tabu pentru unele persoane. Ce trebuie să știm, însă, este că există riscul de a ne infecta inclusiv în urma unei partide de sex oral sau după un sărut pasional cu o persoană care are candidoză bucală.
O infecție intimă poate ajunge și astfel în organism, dezvoltându-se apoi și agravându-se poate chiar fără manifestarea unor simptome stânjenitoare. Un motiv în plus să fim atente nu doar la igiena noastră, ci și la cea a partenerului și a stării sale de sănătate. În același timp, e un reminder bun pentru a folosi prezervativul dar și pentru a ne testa atât la începutul unei relații noi, cât și pe parcurs.
Cum faci să fii bine mereu? E simplu: păstrează controlul asupra sănătății tale intime, testează-te acasă. Testele Veneris au un preț accesibil și depistează rapid cele mai frecvente afecțiuni intime. Discret, pentru că le poți folosi în intimitatea căminului tău, oricând dorești.
Ține doar de tine. Tu decizi cum îți trăiești viața, cu cine și cum împarți cele mai intense emoții. Testează-te acasă, dacă vrei să fii în formă pentru orice provocare.