Cum poți contracta o infecție intimă
25 iunie 2015Scurtă lecție de educație sexuală
12 august 2015Ne place! Mulți dintre noi au încercat măcar o dată, pentru unii e unul dintre momentele preferate de răsfăț; iar pentru alții a devenit deja obișnuință. În orice caz, sexul oral stârnește interesul în ambele tabere și odată depășite prejudecățile, din subiect tabu devine un must-do.
Se spune că bărbații sunt capul răutăților și dezvoltă o oarecare dependență față de sexul oral; în timp ce femeile nu se dau în vânt după, ci o fac mai mult de dragul partenerului. Se mai spune că domnii sunt egoiști, sunt dornici să primească dar ezită atunci când trebuie să ofere. Se spun multe despre sexul oral dar adevărul; așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, e undeva la mijloc. La mijlocul discuției despre plăcerea dar și riscurile pe care le implică.
Astfel, deși poate condimenta o partidă monotonă sau poate fi chiar un substitut plăcut pentru sex; (atunci când din diverse motive varianta clasică pică), sexul oral nu este lipsit de riscuri pentru sănătate.
Pentru sănătate
Multe persoane cred că, spre deosebire de un contact sexual normal neprotejat; sexul oral e cât se poate de safe. Că nu au de ce să-și facă griji atât timp cât sunt atente la igienă. Realitatea, însă, e cu totul alta: cele mai multe dintre infecțiile intime se pot transmite și prin contact oral.
Cei mai expuși sunt tinerii. Preocupați mai ales de evitarea unei sarcini nedorite și mai puțin de sănătatea intimă; foarte mulți tineri consideră că sexul oral este inofensiv; nu se protejează și cred că prezervativul este util doar în cazul unui raport sexual convențional. În consecință, descoperă că prezervativul e un accesoriu indispensabil inclusiv pentru sexul oral; abia atunci când se confruntă cu o afecțiune intimă și se întreabă „cum e posibil?”.
Prin urmare, o infecție intimă poate fi contractată chiar și în lipsa unui contact sexual normal, pentru că virusii sau bacteriile de la nivelul organelor genitale se pot transmite și pe cale orală. De aceea, e bine să folosim prezervativul și e de preferat să evităm să ne spălăm pe dinți în minutele care preced acest episod intim de relaxare. De ce? Pentru că periuța de dinți poate provoca uneori mici leziuni la nivelul gingiilor iar rănile din cavitatea bucală, oricât de mici ar fi, permit virusilor să se instaleze mai ușor la noua lor gazdă. Pentru o respirație fresh apelează în situațiile de acest gen la gumă de mestecat.
Infecții intime
Cele mai multe infecții intime instalate la nivel bucal sunt, de obicei, asimptomatice și sunt depistate târziu, când deja s-au răspândit în organism și au început să producă dezechilibre de sănătate. Chlamydia, Candida, Gonoreea, Sifilisul, Herpesul și virusul uman Papilloma se pot răspândi destul de ușor prin sex oral, indiferent că primim sau oferim partenerului doza de plăcere mult dorită.
De exemplu, aproximativ 15% din cazurile de infectare cu Sifilis sunt consecința unor contacte orale neprotejate. De asemenea, infecția cu Chlamydia este una dintre cele care se transmit foarte ușor prin sexul oral, în special atunci când bărbatul este cel răsfățat. Cu toate acestea, ambii parteneri sunt supuși riscului, chiar dacă au fost înregistrate mai puține cazuri de infectare la bărbații care și-au dezmierdat partenerele în acest mod.
Factor de risc
Îngrijorătoare sunt și avertismentele medicilor oncologi. Aceștia atrag atenția că sexul oral a devenit în ultimii ani un factor de risc major în ceea ce privește cancerul orofaringian, cu precădere în rândul tinerilor, fiind chiar un factor declanșator mai periculos chiar decât fumatul. Cercetătorii americani au descoperit că persoanele care practică sexul oral se pot infecta cu virusuri de tip HPV, virusuri responsabile atât de afecțiunile intime cele mai cunoscute, cât și de cancerul de col uterin, de exemplu.
O persoană infectată cu un virus HPV prezintă un risc de 32 de ori mai mare de a se îmbolnăvi de cancer orofaringian față de cineva care nu a contractat un astfel de virus. Prin comparație, un fumător e „doar” de 3 ori mai expus la acest tip de cancer. Totodată, cineva care a avut contacte sexuale orale cu mai mult de 6 parteneri „își asumă” un risc de a face cancer orofaringian de 8 ori mai mare decât persoanele care au experimentat mai puțin sau deloc această tehnică sexuală.
În același timp, când vine vorba de sexul oral, multe femei se întreabă dacă înghițirea spermei poate sau nu să le dăuneze. Ei bine, dacă partenerul este sănătos, atunci nu ai de ce să-ți faci griji. Îi poți satisface fără reținere această fantezie, pentru că sperma unei persoane sănătoase nu are ce rău să-ți facă. Totul este să fii OK cu ideea și să o faci lipsită de prejudecăți sau inhibiții pentru a nu-ți provoca singură senzația de vomă.
Sexul oral și alimentația
Ține cont totuși de faptul că alimentația partenerului influențează gustul și mirosul spermei. De exemplu, dacă va consuma înainte fructe precum citricele, merele, ananasul, atunci gustul va fi ușor dulce. Dacă se va înfrupta, însă, dintr-un meniu „cu de toate”, care conține și ceapă sau usturoi, gustul ar putea fi destul de neplăcut. Prin urmare, dacă vă doriți ca cina voastră romantică să conțină la desert și o partidă de sex oral, ideal pentru tine ar fi ca el să consume o mâncare cât mai light, nu foarte condimentată.
Sexul oral poate fi una dintre plăcerile supreme, atâta timp cât ambii parteneri sunt deschiși și nu o fac din obligație. Cu puțină imaginație, răbdare și atenție la indicațiile partenerului, o partidă de sex oral se poate transforma într-un adevărat deliciu. Ai grijă, însă, de sănătatea ta intimă și nu uita de prezervativ. Evită să faci asta fără protecție cu persoane pe care abia le-ai cunoscut. Și, din când în când, testează-te acasă pentru a ști sigur că ești bine.