
Sexul oral. Între plăcere și risc
6 iulie 2015
Ce se întamplă dacă nu tratez o infecție intimă?
17 august 2015
Mulți dintre colegii și prietenii tăi au făcut-o deja și, din curiozitate sau pentru că pur și simplu ai cunoscut persoana potrivită; vrei să-ți începi viața sexuală. Ai însă unele retineri și câteva întrebări care te fac să eziti. E firesc să ai incertitudini și emoții, mai mici sau mai mari. E o experiență nouă pe care abia aștepți să o încerci dar; în același timp, simți că nu ești pregătit(a) și vrei să afli mai multe. Poate că n-ai avut curajul să discuți deschis cu părinții despre sex; și nici prietenii nu te-au lămurit suficient. Dar pentru că vrei să știi și să te informezi despre educație sexuală, ai ajuns în locul potrivit, pe Veneris.ro.
Pentru început, află că studiile arată că aproximativ 80% dintre tineri își încep viața sexuală nepregătiți. Fie au o educație sexuală precară; fie nu sunt pregătiți din punct de vedere emoțional. În consecință, nu puțini sunt cei care se confruntă apoi cu o sarcină nedorită sau cu o afecțiune intimă stanjenitoare.
1 din 8 avorturi este făcut de o minoră
În ceea ce privește vârsta la care adolescenții din România au prima experiență sexuală, aceasta a scăzut continuu în ultimii ani, în timp ce educația sexuală de care beneficiază (în școli sau acasă, în familie) încă lasă de dorit de cele mai multe ori. Astfel, 1 din 8 avorturi este făcut de o minoră, iar 1 din 4 tineri suferă de o infecție cu transmitere sexuală. Pentru a veni în sprijinul tinerilor care se gândesc să își înceapă viața intimă sau care au făcut deja pasul și vor să își protejeze sănătatea, răspundem în continuare la câteva dintre cele mai arzătoare întrebări.
Când este OK să îmi încep viața sexuală?
Fiecare se maturizează în ritmul său și poate decide că a venit momentul oportun mai devreme sau mai târziu. Nu există o vârstă „corectă” pentru sex. Dar trebuie să ai capacitatea de a înțelege riscurile și responsabilitățile pe care viața intimă le implică. Totodată, dincolo de cunoștințele despre sănătatea intimă și cum poți avea grijă de corpul tău, este important să te simți pregătit(a) pentru a face asta.
Decizia nu trebuie să vină însă la insistențele partenerului/partenerei sau ca urmare a presiunii de grup. Tu știi cel mai bine dacă a sosit momentul sau nu. Dacă o faci din obligație sau pur și simplu pentru că toată lumea o face deja, s-ar putea ca experiența să nu fie tocmai plăcută și să regreți apoi că te-ai grăbit. Și în loc să devină o amintire frumoasă, „prima dată” ar putea fi un regret. Cu siguranță nu-ți dorești asta.
Relații pe termen lung
De asemenea, nu trebuie să cazi în capcana de a crede că sexul va consolida relația pe care o ai și că îl va ține lângă tine persoana de care te-ai îndrăgostit. Sexul poate să apropie doi oameni dar, în același timp, poate fi doar sex; fără o încărcătură afectivă menită să lege relații pe termen lung. Vorbește cu el/ea și vezi dacă sunteți amândoi pe aceeași lungime de undă. Dacă nu vă puteți pune de acord și el sau ea vrea doar o partidă și atât; poate că e mai bine să aștepți. Ce rost ar avea să te grăbești și să dăruiesti o particica din tine cuiva care nu ar aprecia experiența așa cum ți-ai dori?
Experiență intimă reușită
Confortul emoțional este deci extrem de important pentru o experiență intimă reușită dar asta nu e tot. E bine să știi că dacă ai ales să-ți începi viața intimă mult prea devreme; riști să îți pui în pericol sănătatea pe termen lung. Statistica arată că femeile care își încep viața intimă la vârste fragede sunt mult mai predispuse apoi la cancerul de col uterin.
Încă ceva. Nu uita că în România vârsta consimțământului este 15 ani. E vârsta la care ești considerat(a) a fi în măsură să îți asumi responsabilitatea; și să spui, de bunăvoie și nesilit(a) de nimeni, ‘da’ atunci când vine vorba de sex, dacă îți dorești într-adevăr să faci asta. Este decizia ta și nimeni nu are voie să te oblige când, unde și cum să faci sex.
Cum e “prima dată”?
Prima dată e rareori ca-n filme. Chiar dacă ești sigură pe sentimentele tale și faci asta pentru că ți-o dorești cu toată ființa; s-ar putea ca prima încercare să nu fie tocmai așa cum visai. S-ar putea să doară. Nu neapărat foarte tare dar suficient cât să-ți creeze un disconfort.
Dacă ești o fire mai emoțională, încearcă să te relaxezi cât poți de mult; înainte și discută cu partenerul tău despre folosirea unui lubrifiant. Îți va prinde bine dacă ești stresată, pentru că e posibil ca vaginul să nu se lubrifieze suficient de bine iar penetrarea să îți provoace ceva mai multă durere decât în mod obișnuit. Ai însă grijă să alegi un lubrifiant de bună calitate, care să nu îți dea peste cap pH-ul vaginal.
Prima experiență intimă
Prima experiență intimă ar trebui să fie până la urmă o joacă frumoasă între două persoane care se bucură împreună de ceva firesc. Nu încercați să vă impresionați reciproc cu aptitudini și acrobatii erotice care ar putea face totul incomod. Important e să vă simțiți bine, nu să vă dați pe spate unul pe altul (la propriu și la figurat) încercând poziții dintre cele mai solicitante fizic. Experiența se câștigă în timp și odată cu ea va crește și satisfacția. Plăcerea vine experimentând, pentru că nimeni nu s-a născut învățat.
Pot rămâne însărcinată din prima?
Da, poți rămâne însărcinată de la prima experiență sexuală. Odată activat ciclul menstrual, există riscul unei sarcini ori de câte ori faci sex fără a folosi o metodă de contracepție. Stabilește împreună cu partenerul tău ce mijloace de contracepție veți folosi; și nu uitați de protecție oricât ați fi de entuziasmați.
Dacă te gândești să mergi la medic pentru a vedea ce fel de anticoncepționale poți lua, nu uita că pilulele te protejează de sarcină dar nu și de infecțiile intime. Pentru asta, recomandarea noastră este să folosești (și) prezervativul. Este singura metodă care te protejează împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală și în același timp previne o sarcină neplanificată.
Desi e bine să nu se întâmple, se poate totuși să “uiti” sau, din comoditate și nerăbdare, să sari peste contracepție. În acest caz, dacă nu îți dorești o sarcină, colacul tău de salvare este ‘pilula de a doua zi’. Se găsește la orice farmacie și, cu toate că i se spune “de a doua zi”; o poți lua în decurs de maximum 4-5 zile dar de preferat este să nu aștepți chiar așa mult. Pilula este mult mai eficientă în primele 2-3 zile.
Pilula magică
Dacă a trecut mai mult de atât și nu ai avut posibilitatea să iei pilula magică, cel mai bine este să faci un test de sarcină pentru a putea lua apoi în timp util cea mai bună decizie pentru tine. Dacă nu vrei să stai ca pe ace și îți dorești să afli cat mai repede, recomandarea noastră este să folosești un test de sarcină Barza Ultrasensibil. Poate depista o sarcină cu 5 zile înainte de întârzierea ciclului menstrual și e foarte ușor de utilizat.
Dacă vrei să afli mai multe despre testele de sarcină și ce semne prevestesc o sarcină, îți recomandăm să citești următorul articol: Cât de devreme pot face un test de sarcină?
Cum mă protejez împotriva infecțiilor intime?
Ce trebuie să știi, pe scurt, despre infecțiile intime: infecțiile genitale sunt adesea asimptomatice și poți fi purtătoare (sau purtător) perioade lungi de timp fără să știi și poți totodată să transmiți infecția mai departe. Mai mult decât atât, netratarea la timp a afecțiunilor intime poate avea repercursiuni ireversibile asupra organismului. De aceea, chiar dacă persoana alături de care vrei să-ți începi viața sexuală îți inspiră încredere, nu-ți asuma nici un risc, cu atât mai puțin atunci când abia ai cunoscut persoana respectivă. Folosește prezervativul! Cercetările arată că atunci când faci sex cu cineva, de fapt faci sex cu toți cei care au fost implicați în relații sexuale cu acea persoană în ultimii 10 ani și cu toți partenerii intimi ai acelor persoane din ultimii 10 ani.
Dacă totuși ai călcat „desculț” pe bec, amintește-ți că lipsa simptomelor nu e neapărat un semn bun. În plus, descoperite la timp, infecțiile genitale se tratează mult mai ușor. Păstrează controlul asupra sănătății tale intime și nu lăsa o eventuală infecție să-ți provoace un disconfort stânjenitor sau o problemă gravă de sănătate. Te poți testa acasă folosind testele Veneris. Au un preț accesibil și depistează rapid cele mai frecvente afecțiuni intime.
Sexul oral e safe?
Răspunsul corect la această întrebare e următorul: sexul oral neprotejat nu este safe. Oricât de atent(ă) ai fi la igiena ta intimă și a partenerului (sau a partenerei tale), asta nu e suficient. Cele mai multe dintre infecțiile intime se pot transmite și prin sex oral dacă nu folosiți prezervativul sau folia pentru sex oral.
Printre surprizele neplăcute pe care le poți avea dacă faci sex oral neprotejat se numără Chlamydia, Candida, Gonoreea, Sifilisul, Herpesul sau infecția cu virusul uman Papilloma. Foarte important de știut este și faptul că te poți infecta atât dacă ești în postura persoanei care oferă, precum și dacă ești cea (sau cel) care primește. De asemenea, nu face excepție nici sexul anal. Dacă vrei să fii bine, protejează-te. Iar dacă dorești să afli mai multe informații despre riscurile pe care le ascunde sexul oral neprotejat, te așteptăm pe blog să citești articolul Sexul oral – între plăcere și risc.
Informează-te
În încheiere, ce trebuie să reții este că protecția și contracepția te ajută să te bucuri de o viață sexuală plăcută; fără griji și riscuri inutile. Dacă ai nelămuriri sau nu îți este foarte clar ce metode de protecție și contracepție ți se potrivesc cel mai bine, cere sfatul unui medic ginecolog. Anticoncepționalele luate „după ureche” îți pot face mai mult rău decât bine; iar o vizită la un cabinet de specialitate este oricum indicată atunci când vrei să îți începi viața sexuală într-un mod responsabil. Medicul îți poate oferi cele mai bune sfaturi și soluții în funcție de starea ta de sănătate și ținând totodată cont de stilul de viață pe care îl ai.
Ai grijă de tine. Informeaza-te, protejează-te și ține sub control sănătatea ta intimă. Testează-te acasă!