Infectiile vaginale: riscuri pentru sarcina
26 august 2015Testele pentru infecții genitale se fac în cuplu
23 septembrie 2015Viața e frumoasă! E plină oameni wow și de experiențe care se pot transforma în povești memorabile. Sau în cele mai dragi secrete. Iar când vine vorba de sex, curiozitatea și dorința ne îndeamnă să experimentăm, să trăim clipa, fie că vorbim de parteneri multipli.
O relație deschisă, cu parteneri sexuali diferiți, implică anumite riscuri. Mai mulți parteneri sexuali înseamnă și o probabilitate mai mare de a lua sau de a dezvolta o infecție intimă. De asemenea, există și riscul de a ne confrunta cu probleme emoționale.
Și cum următoarea experiență intensă poate fi la un zâmbet sau la un Like distanță, nu strică să știm cu ce avem de-a face.
Parteneri multipli, riscuri multiple
Psihologii atrag atenția că obiceiul a schimba partenerii poate provoca inclusiv un dezechilibru emoțional. Astfel, chiar dacă aparent încrederea în sine se consolidează (pentru că, nu-i așa, avem putere de seducție), cu timpul putem deveni mai puțin siguri pe noi înșine. De ce? Tocmai pentru că nu reușim să rămânem pentru mai mult timp într-o relație stabilă.
În plus, chiar dacă sexul și dragostea sunt două lucruri total diferite, pe măsură ce lista de cuceriri crește, ar putea să ne fie tot mai greu să stabilim o legătură emoțională cu partenerul.
Cercetătorii mai spun că sexul, asemenea drogurilor și altor vicii, poate da dependență. Drept urmare, s-ar putea să vrem întotdeauna mai mult, să ne dorim mereu altceva și pe altcineva. Astfel, sentimentul de împlinire sau de fericire va fi tot mai dificil de atins.
Cu alte cuvinte, am putea deveni tot mai greu de mulțumit. Iar în noi s-ar da permanent o luptă între atracție și fidelitate, între echilibru și aventură.
Parteneri multipli
De asemenea, apare riscul de infidelitate spontană accentuată. Numeroase studii științifice vin să confirme faptul că infidelitatea ține de instinct și este stimulată de impulsul biologic de perpetuare a speciei. Infidelitatea ar putea avea deci o scuză genetică.
Se pare că tentația unei relații extraconjugale variază în funcție de nivelul de dopamină D4 din sistemul nervos. Este unul dintre motivele pentru care oamenii reacționează diferit la stimuli sexuali și emoții. Prin urmare, unele persoane, mai mult decât altele, consideră că monogamia nu le poate oferi nivelul de satisfacție sexuală dorit iar nevoia de a-și transmite mai departe genele se manifestă mai puternic.
Infecțiile genitale reprezintă un alt risc major. Astfel, mai mulți parteneri înseamnă totodată expunerea la un risc mai mare de a contracta sau de a dezvolta o infecție genitală.
O imagine impecabilă și o igienă ireproșabilă nu înseamnă neapărat că o persoană nu poate fi purtătoare a unei infecții. Cele mai frecvente infecții intime – tricomoniaza, candidoza, vaginita bacteriană – sunt de multe ori asimptomatice și se pot transmite ușor prin sex neprotejat.
Ce spun medicii despre sexul cu parteneri multipli?
Potrivit doctorului Evert Koop, atunci când o persoană face sex cu cineva, de fapt face sex cu toți cei care au fost implicați în relații sexuale cu acel cineva în ultimii 10 ani și cu toți partenerii intimi ai acelor persoane din ultimii 10 ani.
Cum pot fi depistate rapid infecțiile intime?
Pentru a reduce riscul infecțiilor intime, se recomandă folosirea prezervativului. Mai ales în cazul relațiilor aflate la început. Pentru că aparențele pot înșela. Iar faptul că o persoană pare de încredere nu reprezintă o garanție. Riscul de a întâlni pe cineva infectat, care nu are însă simptome, este destul de mare.
Statisticile sunt îngrijorătoare: în România, 1 din 4 tineri are o boală cu transmitere sexuală. Mai mult decât atât, la rândul lor, fiecare dintre partenerii de sex a avut și alte relații. Oare s-au protejat de fiecare dată?
Infecțiile intime pot fi depistate repede, comod și discret, folosind testele Veneris. Sunt teste unisex, au un preț accesibil și pot fi utilizate acasă.
Acum e simplu să avem grijă de sănătatea intimă.