Pornografia, toxică sau benefică pentru viața de cuplu?
4 decembrie 2015Cum hrănim fericirea în cuplu – Top 3 alimente afrodiziace mereu la îndemână
18 decembrie 2015Tuturor ne place sexul, pentru că este firesc. Sexul e dorința, e necesitate, e parte din ființa noastră. Dar dincolo de a fi o nevoie primară sau sportul pe care toată lumea îl practică cu plăcere, sexul este medicament. Pentru că previne, ameliorează sau vindecă o mulțime de probleme de sănătate.
Desigur, cei mai mulți dintre noi nu ne gândim la sex ca la un vaccin. Însă efectele benefice asupra stării noastre de bine sunt cu adevărat miraculoase, iar organismul ne este recunoscător de fiecare dată când îi administrăm această doză de sănătate. E demonstrat științific, iar argumentele medicale care ne încurajează să avem o viață sexuală cât mai activă sunt dintre cele mai convingătoare.
Astfel, pe lângă plăcere, sexul face bine sănătății fizice, psihicului, precum și vieții de cuplu. E un „3 în 1”, un energizant natural. Cu toții știm că sexul ne ajută să slăbim și să ne menținem în formă. Este probabil „dieta” care se ține cel mai ușor. Tonifică musculatura și ne ajută să ardem calorii în mod plăcut. E un alt fel de regim, unul care nu implică restricții; în afara celor pe care le stabilește fiecare împreună cu partenerul/partenera. Dar care sunt beneficiile la care nu ne gândim atunci când facem sex?
Bun pentru imunitate
Sexul e bun pentru trup. Deși nu este un substitut pentru un stil de viață echilibrat; și nu atenuează efectele unor obiceiuri alimentare nesănătoase; sexul fortifică imunitatea. Cercetătorii americani de la Universitatea Wilkes din Pennsylvania vin cu dovezi în acest sens.
Astfel, din studiile privind sănătatea sexuală reiese că persoanele care fac sex în mod constant au o concentrație mai mare de anticorpi care apără organismul de diferite infecții. În ce privește frecvența raporturilor sexuale; oamenii de știință au constatat că o dată sau de două ori pe săptămână este suficient pentru a ne alimenta organismul cu destui anticorpi care să ne facă mai rezistenți în fața virusilor.
Totodată, sexul ajută imunitatea și prin reglarea echilibrului hormonal; hormonii sexuali secretați în timpul actului sexual având o importanță deosebită pentru buna funcționare a organismului. O viață sexuală activă contribuie semnificativ la o stare de bine generală; care se reflectă inclusiv într-un tonus îmbunătățit și o rezistență sporită la diverse afecțiuni intime sau sezoniere.
Și pentru că sănătatea se și vede, nu doar se simte, un alt beneficiu asociat este acela că sexul întinerește și redă strălucirea tenului. Acest beneficiu este vizibil în mod real, demonstrat prin studii, iar explicația cercetătorilor constă în faptul că hormonii estrogeni produși în timpul sexului, ne pot întineri cu până la 10 ani. Cât de tineri ne vom simți și vom arăta depinde însă de frecvența actelor sexuale.
Bun pentru psihic
Sexul este bun și pentru sănătatea mentală. Ne eliberează de stres și chiar dacă nu ne rezolvă problemele, ne ajută să ne deconectăm, să le abordăm cu mai mult optimism și să găsim mai ușor soluții. Este probabil unul dintre remediile naturale cu cel mai rapid efect, îmbunătățind considerabil starea de spirit cât ai spune „preludiu”. Iar pe termen mediu și lung, consumat în mod constant, e un remediu excelent inclusiv pentru depresie și anxietate.
Dar beneficiile nu se opresc aici. Odată eliberați de stres, scăderea nivelului de cortizol reduce totodată și tensiunea arterială, ameliorează aciditatea gastrică și diminuează hiperglicemia. Sănătatea emoțională și psihică influențează așadar în mod direct sănătatea fizică, astfel că senzația de bine – de liniște și împlinire – se reflectă în buna funcționare a organismului.
De asemenea, o viață sexuală activă și satisfăcătoare crește stima de sine. Ne ajută să fim mai încrezători în forțele proprii și mai mulțumiți de propria noastră imagine, fie că vorbim despre felul în care arătăm, fie că discutăm despre imaginea noastră socială, modul în care ne percep ceilalți.
Atunci când suntem mulțumiți de viața noastră intimă, gradul de satisfacție din dormitor se transferă și în celelalte aspecte ale vieții sociale sau profesionale. Devenim mai energici, mai hotărâți și mai îndrăzneți. Suntem deci proactivi, tocmai pentru că avem o mai mare încredere în aptitudinile noastre de a ne transforma dorințele în reușite. Sunt lucruri cercetate și confirmate inclusiv de oamenii de știință, precum psihoterapeutul Gina Ogden, unul dintre specialiștii care au studiat comportamentul sexual și modul în care viața sexuală ne influențează pe toate celelalte planuri.
Bun pentru viața de cuplu
Sexul este bun pentru viața intimă. Consolidează relația cu partenerul/ partenera de viață și ne ajută să menținem pasiunea la cote optime. Altfel spus, aduce armonie, pentru că ne face să fim mult mai empatici.
Concret, sexul stimulează libidoul. O activitate sexuală constantă determină o dorință mai mare pentru sex, lucru care nu poate decât să aducă bucurie în cele mai multe dintre cupluri. Mai mult chef înseamnă mai multe momente intime și, implicit, o relație mai fericită. Care este totuși explicația medicală: orgasmul este o sursă excelentă de oxitocină, unul dintre acei hormoni numiți și hormoni ai iubirii. Iar oxitocina este responsabilă pentru nevoia noastră de intimitate, de a iubi și a fi iubiți.
Sexul și hormonii
Astfel, mai mult sex duce la mai multe momente tandre și la creșterea dorinței de implicare în relație, de a dărui afecțiune celui (sau celei) de lângă noi. Pe lângă oxitocină însă, sexul ne reîncarcă și cu alți hormoni benefici, cum ar fi testosteronul și estrogenii, care – așa cum am mai precizat – au un efect pozitiv inclusiv asupra stării generale de sănătate, nu doar a libidoului și a performanței sexuale.
Cât de des este, totuși, recomandat să facem sex pentru a fi fericiți? Cercetătorii spun că o dată pe săptămână este suficient, atâta timp cât relația este una bine sudată, iar gradul de intimitate este unul dezvoltat. Astfel, potrivit unui studiu la care au participat mai mult de 30.000 de persoane, în relațiile în care există deja o strânsă legătură emoțională, o frecvență mai mare a actelor sexuale nu este neapărat echivalentă cu un nivel mai mare de fericire. Sexul este deci important dar fiecare cuplu în parte știe ce este mai bine pentru ei și care este doza potrivită de sex care îi face fericiți.
Dar poate cel mai important beneficiu, în special pentru cei care își doresc să facă pasul de la cuplu la familie, este acela că sexul sporește fertilitatea. Mai exact, un număr mai mare de contacte sexuale determină la bărbați o mai bună calitate a spermei. Prin urmare, cei care își doresc în viitorul apropiat să devină părinți, pot exersa din timp. Cu siguranță le va prinde bine.
Sexul, un panaceu fără efecte adverse
În concluzie, sexul e bun pentru trup, cât și pentru suflet. Iar știința ne demonstrează aceste lucruri. Ne rămâne doar să ne bucurăm de „tratament”. Pentru că atunci când este „administrat” în mod responsabil, sexul ne ajută să trăim mai frumos și mai sănătos.