Igiena intimă corectă la femei
22 ianuarie 2021Viața între Yn și Yang, în proporții variabile
25 mai 2022Ce este o infecție a tractului urinar?
O infecție a tractului urinar este o infecție care poate afecta orice parte a sistemului urinar, respectiv: rinichi, vezica urinară, ureterele și uretra.
În cazul femeilor, infecţiile urinare sunt mult mai frecvente decât în cazul bărbaților. Unii experți susțin că de-a lungul vieții una din două femei sunt afectate de infecții urinare, unele femei având infecții repetate, uneori de ani de zile. În cazul bărbaților, aproximativ 1 din 10 bărbați vor avea o infecție urinară de-a lungul vieții. Bărbații vârstnici sunt, de asemenea, afectați daca au o prostată marită care impiedică eliminarea urinei.
Simptomele unei infecții urinare pot include:
- Un sentiment de arsură în timpul urinării
- Dorință frecventă sau intensă de a urina, deși iese puțin atunci când o faci
- Urină tulbure, sângerie sau cu miros diferit
- Senzație de oboseală
- Febră sau frisoane (un semn că infecția ar fi putut ajunge la rinichi)
- Durere sau presiune la nivelul spatelui sau abdomenului inferior
Tipuri de infecții ale tractului urinar
O infecție poate avea loc în diferite părți ale tractului urinar. Fiecare tip are un nume diferit, în funcție de locul în care se localizează.
- Cistită (vezică urinară): S-ar putea să simțiți că trebuie să urinați des sau s-ar putea să vă doară atunci când o faceți. Puteți prezenta, de asemenea, dureri inferioare de burtă și urină tulbure sau sângeroasă.
- Pielonefrita (rinichi): Aceasta poate provoca febră, frisoane, greață, vărsături și dureri la nivelul spatelui sau în laterale.
- Uretrită (uretra): Acest lucru poate provoca arsuri atunci când urinați.
Cauzele infecțiilor tractului urinar
Cea mai mare greșeală pe care o pot face femeile atunci când folosesc baia este să se șteargă din spate către față. În acest fel bacteriile din intestinul gros, cum ar fi E. coli, pot ajunge uneori din anus și în uretra. De acolo, ei pot călători până la vezica urinară și, dacă infecția nu este tratată, pot continua să infecteze rinichii.
De asemenea, unele femei sunt mai predispuse la apariția infecțiilor urinare din cauza genelor lor. O altă categorie mai predispusă la infecții urinare este a femeilor cu diabet deoarece sistemul lor imunitar slăbit le face mai puțin capabile să combată infecțiile. Alte afecțiuni care pot crește riscul includ modificări hormonale, scleroză multiplă și orice afectează fluxul de urină, cum ar fi pietre la rinichi, accident vascular cerebral sau leziuni ale măduvei spinării.
Cum mă testez, cum previn infectarea și care este tratamentul infecțiilor urinare
Examenul de urină în laborator
Dacă bănuiți că aveți o infecție urinară, mergeți cu o probă de urină la cabinetul de analize. Cu rezultatul, mergeți apoi pentru interpretare la medicul dvs. Sumarul de urină și urocultură ajută la depistarea bacteriilor din urină și la alegerea tratamentului potrivit. Sumarul de urină confirmă prezența unei infecții, iar urocultura dezvăluie care este bacteria care o cauzează. Cele mai frecvente bacterii care cauzează infecții urinare sunt E.coli, Proteus sau Klebsiella.
Testarea la domiciliu
De asemenea, o altă variantă de testare este cea rapidă, cu ajutorul testelor pentru infecție urinară Veneris ce se pot efectua la domiciliu. Testele se pot obține fără prescripție medicală și vă pot ajuta să vedeți rapid dacă trebuie să vă adresați medicului.
Testul Veneris pentru infecții urinare depistează infecția tractului urinar inferior (cistita), cat și cel superior (pielonefrita), prin măsurarea celor patru parametri semnificativi din urină: leucocite, nitriți, proteine și sânge. Precizia lui este de peste 99%, aceeași ca a analizelor de laborator, iar rezultatul este gata în 1-2 minute. Acest test depistează infecția urinară atât la femei cât și la bărbați indiferent de vârstă.
În cazul în care rezultatul este unul pozitiv, luați legătura cât mai repede cu medicul dvs., pentru a stabili paşii următori. Pentru consult, trebuie să prezentați medicului instrucțiunile de utilizare prezente în ambalaj.
Test rapid infecții urinare Veneris
Tratament
Antibioticele sunt cel mai frecvent tratament pentru infecțiile tractului urinar. Ca întotdeauna, asigurați-vă că ați luat toate medicamentele prescrise, chiar și după ce ați început să vă simțiți mai bine. De asemenea, medicul vă poate administra un medicament pentru a calma durerea.
Prevenție
- Beți multă apă pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din organism.
- Urinați imediat ce simțiți nevoie, nu prelungiți timpul de așteptare.
- Ștergeți-vă întotdeauna când folosiți toaleta din fată către spate. Puteți folosi pentru un plus de siguranță șervețele intime pe baza de bicarbonat de sodiu.
- Mergeți la toaletă imediat după contactul sexual.
- Schimbați tamponul/absorbantul de cel puțin trei ori pe zi pe durata menstruației.
- Consumați preparate care luptă împotriva infecțiilor urinare pe bază de: merișor, mătase de porumb, coada calului, urzică, cozi de cireșe, semințe de dovleac;
Util de știut!
Ce culori poate avea urina și ce semnifică fiecare culoare
- Transparentă. Urina incoloră poate indica suprahidratare. Consumul în exces de lichide poate dilua sărurile esențiale, cum ar fi electroliții, creând un dezechilibru chimic problematic în sânge.
- Galben transparent. Normal, sănătos, bine hidratat.
- Galben închis. Normal, dar sugerează o deshidratare ușoară. Este cazul să beți mai multă apă.
- Culoarea chihlimbarului sau a mierii. Poate fi un semn de deshidratare.
- Portocalie deschis. Poate fi un semn de deshidratare, dar poate indica probleme cu ficatul sau cu căile biliare. Poate fi de asemenea, de la coloranți alimentari consumați sau excreția de vitamine B în exces din sânge. Unele medicamente pot provoca această colorare. Discutați cu medicul dumneavoastră.
- Portocalie închis sau maro. Un posibil simptom al icterului sau sindromului Gilbert. De asemenea, poate fi cauzată de deshidratare severă. Consultați-vă medicul.
- Roz. Pentru unii oameni, consumul de sfeclă, afine sau rubarbă poate cauza acest lucru. În acest caz nu este nevoie să consultați un medic.
- Roșie. Această culoare ar putea fi un semn îngrijorător al multor lucruri. Sângele din urină, numit hematurie, poate fi un semn de pietre/nisip la rinichi, infecție sau tumoare în tractul urinar. Poate semnala în cazul bărbaților o problemă cu prostata. Urina roșie este un semn clar pentru a consulta imediat un medic.
- Verde. Consumul de sparanghel face acest lucru la unele persoane și este însoțit de un miros diferit cauzat de această legumă. Unele medicamente și coloranți alimentari produc și urină verde inofensivă, dar poate semnala și o infecție bacteriană în tractul urinar. Dacă urina nu revine în scurt timp la culoare normală, adresați-vă medicului dumneavoastră.
- Albastră. Unele medicamente și coloranți alimentari produc urină albăstruie, dacă culoarea persistă, adresați-va medicului.
- Maro închis sau neagră. Cauzele benigne includ ingerarea unor cantități mari de rubarbă, fasole sau aloe. Poate fi și din cauza administrării anumitor medicamente, verificați prospectele acestora. De asemenea, aceste culori de urină pot arăta o eventuală otrăvire cu cupru sau fenol sau poate fi cauzată de probleme mult mai grave, care poate duce la urină negricioasă numită melanurie. Consultați medicul.
- Albă sau lăptoasă. Acest lucru poate fi cauzat de o supraabundență a anumitor minerale, cum ar fi calciu sau fosfat, o infecție urinară sau proteine excesive. Consultați medicul.
Surse: https://www.webmd.com/women/guide/your-guide-urinary-tract-infections#1
https://health.ucsd.edu/news/features/pages/2014-04-21-colors-that-suggest-urine-trouble.aspx