0

Boli cu transmitere sexuală care pot afecta fertilitatea

By 15 octombrie 2018 Afecțiuni

O cauză importantă a infertilităţii, dar despre care nu auzi vorbindu-se foarte frecvent, este reprezentată de boli cu transmitere sexuală (BTS). Desigur, te vei gândi că nu este cazul tău, că eşti într-o relaţie monogamă şi încerci de ceva timp să rămâi însărcinată.

Nu este chiar aşa. Există boli cu transmitere sexuală care evoluează silenţios şi care au efecte negative atât asupra fertilităţii feminine; cât şi celei masculine, după ani şi ani. Agentul patogen poate rămâne în organism mult timp, chiar la ani distanţă de la infecţie. Boala este asimptomatică sau are simptome aproape insesizabile, dar afectarea la nivelul sistemului reproductiv nu înseamnă că nu există.

Două dintre cele mai frecvente afecţiuni de acest tip sunt infecţia cu Chlamydia şi gonoreea. Cel mai adesea, acestea trec neobservate şi pot conduce în final la boala inflamatorie pelvină (cunoscută ca anexită), ceea ce dublează riscul de infertilitate.

btsChlamydia

Infecţia cu Chlamydia este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală. În cele mai multe cazuri, cei infectaţi nu se prezintă la medicul specialist deoarece nu există simptome evidente.

Doar 30% dintre femeile infectate cu Chlamydia pot avea unele simptome nespecifice; cum ar fi durere abdominală inferioară, spotting (mici cantităţi de sânge apărute în afara menstruaţiei) sau o secreţie vaginală neobişnuită. Dacă boala este diagnosticată, poate fi tratată foarte simplu cu antibiotice. Totuşi, multe dintre femei nici nu ştiu că au aceasta boală, care rămân netratată.

În timp, chiar dacă rezultatele testelor de detectare a infecţiei cu Chlamydia nu mai sunt pozitive, bacteria poate migra de la nivelul colului uterin către tractul genital superior, astfel instalându-se boala inflamatorie pelvină (BIP).

Gonoreea

Ca şi infecţia cu Chlamydia, gonoreea reprezintă o boală cu transmitere sexuală destul de comună; care este adesea asimptomatică. Când sunt prezente, simptomele sunt de obicei uşoare – spotting, scurgere vaginală şi durere la urinat.

Deşi gonoreea poate fi tratată cu succes cu ajutorul antibioticelor, s-a constat în ultimii ani că unele tulpinii au dezvoltat antibiorezistenţă.

Și gonoreea, lăsată netratată, poate conduce în final la BIP.

Boala inflamatorie pelvină (BIP) 

BIP afectează tractul genital superior – uterul, trompele uterine şi ovarele. Boala apare ca urmare a unei infecţii bacteriene la nivelul vaginului şi colului uterin (în majoritatea cazurile, transmisă pe cale sexuală), care avansează în profunzimea tractului genital. BIP se poate manifesta prin durere abdominală inferioară sau poate fi complet asimptomatică. În oricare din cazuri, această afecţiune poate lăsa urme, în cele mai multe cazuri fiind vorba de infertilitate. Trompele uterine sunt supuse unei inflamaţii cronice, ceea ce conduce la înfundarea lor şi imposibilitatea fecundării ovulului. Dacă totuşi apare o sarcină, adesea este una în care sunt prezente complicaţiile. Conform studiilor de specialitate, una din zece sarcinii apărute după BIP este ectopică.

După fiecare episod de BIP, riscul de infertilitate creşte: la 12% la femeile care au suferit un singur episod de BIP, la 25%, după două episoade şi la 50%, după trei sau mai multe episoade.

Prezenţa BIP poate conduce la apariţia endometriozei, o afecţiune care se manifestă prin creşterea anormală a celulelor endometriale în afara cavităţii uterine. Endometrul este acel ţesut care căptuşeşte uterul, iar extinderea lui la alte organe, cum ar fi ovarele, poate determina infertilitate sau menopauză precoce.

BIP poate fi tratată cu antibiotice. În cazurile severe, este necesară intervenţia chirurgicală pentru îndepărtarea ţesutului cicatricial de la nivelul tractului genital superior pentru a rezolva problema durerii abdominale sau pentru a permite instalarea unei sarcini normale.

Ce poţi să faci?

Testarea pentru BTS este simplă şi destul de ieftină. Pentru cei activi sexuali, este recomandabil un screening anual. În cazul în care remarci anumite simptome; sau ai avut relaţii sexuale neprotejate cu un partener nou, testează-te pentru BTS. Astăzi ai la dispoziţie teste pentru boli venerice la un preţ modic, ce îți oferă un rezultat imediat, cu precizie similară testelor de laborator. Cu cât mai devreme este diagnosticată o boală cu transmitere sexuală, cu atât va avea un impact negativ mai redus asupra fertilităţii.

În cazul în care o persoană este diagnosticată cu o boala cu transmitere sexuală, trebuie să se asigure că şi partenerul este testat şi tratat, pentru a evita reinfectarea.

Leave a Reply

Nu sunt produse selectate.