Ghidul meu de sănătate intimă
17 martie 2015Tricomoniaza, afecțiunea intimă care poate duce la complicații grave
8 aprilie 2015Vrem să începem fiecare zi cu zâmbetul pe buze, să debordăm de energie și să facem lucrurile în felul nostru. Să depășim cu brio orice obstacol care ne iese în cale de-a lungul unei zile; iar seara să ne acordăm timp nouă, să ne relaxăm. Pentru asta, trebuie să ne asigurăm însă că suntem mereu în formă și să ne preocupăm constant de sănătatea noastră intimă. O infecție genitală, precum candidoza de exemplu, ne poate afecta atât starea fizică, cât și echilibrul emoțional sau viața de cuplu.
Una dintre problemele pe care le putem întâmpina este candidoza, o infecție intimă cauzată de Candida Albicans; ciuperca prezentă în cantități mici în corpul uman și care se dezvoltă în special pe fondul unei imunități scăzute. Această afecțiune intimă mai este cunoscută și sub denumirea de candidoza vulvo-vaginală sau vaginita candidozică; conform statisticilor, afectează peste 75% dintre femei. În multe cazuri este vorba despre o revenire a infecției care nu a fost depistată la timp sau nu a fost tratată corect.
Candidoza – Care sunt cauzele
Având în vedere că organismul nostru joacă deja rolul de gazdă pentru Candida, candidoza ne poate afecta oricând sănătatea intimă. Mai ales dacă sistemul nostru imunitar este slăbit.
În același timp, candidoza este una dintre cele mai răspândite afecțiuni în rândul tinerilor din România care și-au început viața sexuală; femei și bărbați deopotriva. Una dintre explicații este faptul că, deși se tratează destul de ușor, multe dintre persoanele care au contractat infecția neglijează simptomele, nu o depistează la timp și, nu de puține ori, nu urmează un tratament adecvat.
Candidoza se mai poate declanșa uneori chiar din cauza tratamentelor cu antibiotice pe care le luăm ca să ne facem bine; cum ar fi atunci când vrem să scăpăm de o simplă gripă. În astfel de situații, flora saprofită, cea care ține sub control Candida în organism, are de suferit, fapt care permite crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea ciupercii Candida Albicans, și implicit apariția infecției.
Candidoza – Igienă și Nutriție
Mai trebuie să știm că această afecțiune intimă poate fi determinată de o igienă intimă superficială; de spălăturile vaginale care dezechilibrează flora vaginală sau de unele contraceptive și medicamente pe bază de hormoni. Acestea ne dau peste cap echilibrul hormonal și slăbesc organismul. Infecția se dezvoltă mai ușor în astfel de cazuri, inclusiv după menstruație când suntem ușor mai sensibile. Totodată, medicii specialiști au constatat că infecția se instalează mai frecvent după menopauză.
Alte cauze care ne predispun la această afecțiune intimă mai pot fi stresul și lipsa unui regim alimentar echilibrat. O dietă bogată în dulciuri, lactate și produse de panificație nu este benefică. Consumul excesiv al acestor alimente duce la dezechilibre majore și permite ciupercii Candida să se dezvolte alarmant.
Conform medicului Gheorghe Mencinicopschi, reputat biolog și specialist în nutriție, candidoza este direct influențată de schimbările pe care le facem în dietă, pentru care organismul depune eforturi importante de adaptare. Medicul mai spune că afecțiunea poate fi determinată și de un regim bogat în glucide sau de alergii alimentare și predispoziții genetice.
Care sunt simptomele candidozei
Infecțiile vaginale au unele caracteristici comune, astfel că semenele unei infecții pot fi uneori ușor de confundat, motiv pentru care una dintre cele mai bune variante pentru a face diferența între aceste patologii este testarea urinei.
E bine să știm, în primul rând, care sunt simptomele specifice dar la fel de adevărat este și faptul că această infecție intimă se poate instala fără să ne dea bătăi de cap prea mari la început, deoarece poate avea caracter asimptomatic. Mai mult decât atât, se întâmplă adesea ca disconfortul cauzat de candidoza să fie doar puțin supărător, ușor de suportat și cel puțin la fel de ușor de neglijat. Un motiv în plus să fim cât mai atente la corpul nostru și să nu trecem cu vederea nicio schimbare apărută la nivelul zonei intime.
Infecția cu Candida Albicans ne poate afecta atât pe noi, femeile dar il poate afecta și partenerul nostru de viață. Afecțiunea are însă simptome specifice prin care se manifestă și care ne pot atenționa că ar fi indicat să ne testăm.
Semne ale candidozei vaginale
Astfel, la femei, unul dintre cele mai întâlnite semne ale candidozei vaginale îl reprezintă modificarea secrețiilor. Acestea devin mai abundente, au o consistență crescută și capată o culoare verde-gălbuie, precum și un miros neplăcut. Alte simptome stanjenitoare care ne pot da de gândit o candidoza mai pot fi senzațiile de usturime la urinat sau necesitatea de a urina frecvent.
Unele femei au acuzat, de asemenea, usturimi și mâncărimi vaginale, roșeata și uscăciune în zona intimă, simptome care apar deoarece secrețiile vaginale specifice infecției cu candida albicans sunt acide. Totodată, o parte dintre noi putem avea neplăcuta surpriza de a ne confrunta cu dureri în timpul contactelor sexuale. Fiecare organism e unic, iar infecția se poate face simțită prin unul sau mai multe dintre aceste simptome deranjante, cu intensitate mai mică sau mai mare. E important să reținem și că simptomele candidozei sunt, de obicei, mult mai accentuate înainte de menstruație, în zilele care preced această perioadă. Cel mai bine este să ne testăm imediat, chiar dacă disconfortul este, poate, unul suportabil.
Deși este mai rar întâlnită la bărbați, pot fi și ei afectați de Candida Albicans. Astfel, candidoza genitală la bărbați mai este cunoscută în popor sub denumirea de ‘balanita’. Aceasta prezintă simptome ușor de identificat:
- iritații în zona prepuțului,
- mâncărime accentuată,
- înroșire și inflamare,
- însoțite și de un miros destul de neplăcut.
Alte semne care ar trebui să ridice un semn de întrebare sunt secrețiile abundente și albicioase dar și usturimile la urinare sau în timpul actului sexual. Pentru liniștea voastră, e bine să vă testați în cel mai scurt timp posibil.
Candidoza – Care sunt riscurile
De obicei, infecțiile cu Candida pot fi ușor tratate cu medicamente antifungice; însă e foarte important să le depistăm la timp pentru ca tratamentul să fie eficace. Dacă amânăm să ne testăm, nu facem decât să permitem agravarea afecțiunii; în consecință, ne vom vindeca mult mai greu.
În plus, în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni ale sistemului imunitar (de exemplu, SIDA), candidoza e mult mai dificil de tratat și poate să revină destul de ușor după tratament. Astfel, o infecție cu Candida într-un organism cu o imunitate foarte slăbită poate pune în pericol viața pacientului. Infecția poate să treacă în sânge și apoi să ajungă la organele vitale.
Cum depistăm candidoza
Dacă organismul îți transmite semne care te pun pe gânduri, cel mai bine este să-ți faci rapid un test. Cu siguranță nu îți dorești ca neplăcerile cauzate de infecție să se agraveze. Depistarea la timp este esențială pentru sănătatea ta intimă.
Primul pas este să ne ascultăm atent corpul, el știe cel mai bine când ceva nu este OK. Iar uneori, chiar și cel mai mic semn de disconfort la nivelul zonei intime poate ascunde o afecțiune genitală. Din fericire, nu trebuie să mai stăm cu grija așteptând vizita la medic. Putem afla în câteva minute dacă trebuie sau nu să urmăm un tratament.
Testul Veneris pentru Candida Albicans alungă orice îndoială. Îți spune rapid și precis dacă ai contractat sau nu această infecție intimă. Și poate cea mai bună veste e că îl poți face în intimitatea căminului tău, comod și discret; fără să te confrunți cu jena de a merge la medic. În plus, acest test poate fi utilizat și de soțul sau partenerul tău; mai ales că infecția se poate transmite prin contact sexual. Testarea ambilor parteneri este atât o măsură necesară pentru a evita reinfectarea; cât și o dovadă de respect și iubire, de grijă reciprocă. Sănătatea e vitală pentru ca viața de cuplu să fie la înălțimea așteptărilor.
Depinde numai de tine să ai grijă de sănătatea ta intimă; mai ales că ai la îndemână o soluție comodă prin care te poți testa folosind o banală mostră de urină. Fii sigură pe tine în tot ce faci, testează-te.