Vaginita bacteriană

Ce este Gardnerella Vaginalis?

Gardnerella vaginalis este cea mai frecventă cauză a vaginitei bacteriene la persoanele mature şi active sexual. Afecțiunea înlocuiește flora vaginală, dominată în mod normal de ”bacterii bune” (lactobacili) cu o floră complexă şi abundentă în ”bacterii rele”.

Cum apare această infecţie?

Vaginita bacteriană apare:
– în urma tratamentelor cu antibiotice;
– în cazul unor variaţii hormonale;
– dacă îți scade imunitatea;
– dacă ai parteneri multipli sau contacte sexuale cu un nou partener.

Cine este afectat de vaginita bacteriană?

Vaginita bacteriană este foarte comună în rândul persoanelor cu o viaţă sexuală activă, cu mai mulţi parteneri.

Trei din patru femei vor fi afectate cel puţin o dată în viaţă de aceasta afecțiune, care, de obicei, însoţeşte candidoza, trichomoniaza sau alte infecţii ale tractului urinar. Bărbaţii pot fi contaminați prin contact sexual cu bacteria Gardnerella şi pot transmite partenerilor infecţia.

Femeile care sunt purtătoare de Gardnerella Vaginalis (vaginită bacteriană) în timpul sarcinii au un risc crescut de avort spontan şi naştere prematură.

Care sunt simptomele?

Există multe posibile simptome pentru Gardnerella vaginalis. Cu toate acestea, un procent mare de femei şi bărbaţi sunt asimptomatici. Exista si situatii cand manifestarile afectiunii sunt mai grave.
Deşi nu se poate face o clasificare clară a simptomelor, cum se întâmplă la alte infecţii vaginale, cele mai comune simptome sunt:
– secreţii vaginale anormale, omogene, de culoare gălbui-cenuşie, cu un miros neplăcut (mirosul poate fi cel mai mare indiciu al acestei afecțiuni);
– înroșirea şi umflarea vulvei;
– mâncărimi;
– dureri.

Cum previi infecţia?

Folosirea prezervativului și limitarea numărului de parteneri sexuali sunt cele mai importante măsuri pe care le poți lua împotriva acestei infecții.

Cum afli dacă ai Gardnerella Vaginalis?

Folosește Testul rapid pentru vaginită bacteriană Veneris. Este special conceput pentru ca tu să ai parte de un rezultat rapid, fără să trebuiască să treci prin situații pline de disconfort. Îl poți încerca acasă sau oriunde te simți în largul tău și ai parte de intimitate.

Cum funcţionează testul?

Simplu, prin analizarea unei mostre de urină. Rezultatul îl afli în doar câteva minute, având o precizie de peste 98,7%.

Care este tratamentul?

Tratamentul pentru vaginită bacteriană este bazat pe antibiotice, recomandate de medicul specialist. Poate fi efectuat prin administrarea medicației local (ovule intravaginale), dar şi oral. Fiind o infecţie cu transmitere sexuală, se recomandă efectuarea tratamentului de către ambii parteneri.

Dacă boala nu este tratată la timp, bacteriile se pot transfera în uretră, unde determină și o infecţie a tractului urinar. Bacteria poate provoca și un rezultat anormal PAP, dar tratarea infecţiei ar trebui să conducă la un rezultat negativ.

Netratarea vaginitei bacteriene poate duce la probleme grave în timpul sarcinii sau după naştere. Naşterea prematură, scăderea greutăţii copilului, infecţie uterină şi chiar avortul spontan sunt manifestari ale vaginitei bacteriene. De asemenea, netratarea imediată poate duce la scăderea imunităţii faţă de bacterie sau fata de alte boli cu transmitere sexuală.

Gardnerella vaginalis recidivează de fiecare dacă când flora vaginală este perturbată. Se recomandă retestarea la o luna după terminarea tratamentului, pentru a te asigura de eliminarea completă a infecţiei.

Cele mai comune simptome sunt:

– secreţii vaginale anormale, omogene, de culoare gălbui-cenuşie, cu un miros neplăcut (mirosul poate fi cel mai mare indiciu al acestei afecțiuni);
– înroșirea şi umflarea vulvei;
– mâncărimi;
– dureri.